Môžete si gratulovať? 5 signálov, že žijete v zdravom vzťahu

Sem – tam hádka, občas nejaká tichá domácnosť. To postretne počas spoločnej plavby životom každú dvojicu. Ak však váš vzťah disponuje znakmi, ktoré experti na vzťahy označili za kľúčové, aby láska vydržala, môžete si naozaj pogratulovať. Nie každý má také šťastie.

07.07.2022 10:00
pár, láska, hádka, konflikt, muž a žena, párik,... Foto:
Výskum ukazuje, že škodlivé vzorce, ako dlhodobé spory sú omnoho horšie, ako otvorené hádky.
debata

Istota

Nech sa deje čo sa deje, nech je svet zlý a vonku zúri pandémia, alebo padajú aj traktory, vy viete, že máte po boku človeka, na ktorého sa môžete spoľahnúť. Aj vtedy, keď má možno zlú náladu, alebo ste v stave hádavej pohotovosti. Vzťahová poradkyňa Laurel Fay tvrdí, že to je znak, ktorý charakterizuje dobré manželstvo.

Viete sa vyrovnať s konfliktom

Príde vždy. Avšak Fay hovorí, že veľmi záleží na jeho zvládnutí a trvaní. Výskum ukazuje, že škodlivé vzorce, ako dlhodobé spory sú omnoho horšie, ako otvorené hádky. Hádka totiž vyventiluje zlosť a vec vyriešite. Budete ju považovať za uzavretú. Naopak, ak sa neviete pohádať, pravdepodobne spory dusíte a to je stav, kedy sa od seba začnete vzďaľovať. Neviete si veci vydiskutovať ani vyhádať.

muž, žena, láska, objatie, vzťah, intimita, dvojica, pár Čítajte aj Ako to robia? Takto si šťastné páry zabezpečujú hladký chod ich manželstva

Hovoríte, aj počúvate

Ako hovoríte o ťažkých a zložitých témach? Zdravé riešenie konfliktu zahŕňa úprimnú a zdvorilú komunikáciu, ochotu pozrieť sa na svoj vlastný názor, zrevidovať ho a schopnosť vedieť prijať argumenty druhého. Ak príde hnev, možno budete potrebovať čas 20–30 minút aby ste vychladli. Ak toto zvládate, máte v podstate vyhratú každú aj budúcu hádku.

Cítite sa byť sami sebou

Vzťah je vtedy zdravý, ak je v súlade s vašimi základnými presvedčeniami, hodnotami a filozofiou. „V zdravom vzťahu sa nikdy nemusíte obávať neprijatia. Ani toho, že partner neprijme vašu zmenu. Pretože každý sa mení. Tiež sa nikdy nemusíte báť, že stratíte partnera, keď sa rozhodnete urobiť nejaké zmeny,“ hovorí Laurel Fay. A jej prax ukazuje, že má pravdu. Vzťahy, ktoré majú tento znak sa prakticky nerozpadávajú.

Video

VIDEO: Čo urobí so vzťahom nevera? Psychologička Lenka Rušarová v relácii Ide o nás hovorila aj o tom, čo prežívame, aké pocity má ten, čo podvádza a ten čo je podvedený a ako sa dá z nevery vyjsť tak, aby ste vzťah ešte zachránili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #hádka vo vzťahu #istota #konflikt vo vzťahu #dlhodobý vzťah #aktívne počúvanie

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....