Nútenie partnera k sexu: Slováci odpovedali - koľkí to považujú za protizákonné?

Sex bez súhlasu považuje za znásilnenie 89 percent ľudí. Rovnaké percento respondentov si myslí, že by mal byť trestným činom. Vyplýva to z májového prieskumu agentúry Focus pre Amnesty International Slovensko.

28.06.2022 11:00
znásilnenie. násilie, týraná žena, Foto:
Nútenie k sexuálnemu styku
debata (5)

„Výsledky nášho reprezentatívneho prieskumu naznačujú názory slovenskej verejnosti na niektoré vybrané oblasti, ktoré súvisia s ochranou ľudí pred sexuálnym násilím a znásilnením. Považujeme ich za dobrý signál, ktorý je však nutné pretaviť do pozitívnych zmien v legislatíve a praxi,“ komentoval riaditeľ Amnesty International Slovensko Rado Sloboda.

vzťah, kríza, hádka, partneri Čítajte viac Vyhýba sa partner sexu? Tu môže byť chyba

Nútenie partnera k sexuálnemu styku považuje za nesprávne 98 percent opýtaných. Nezhodujú sa však v tom, či je alebo by malo byť nútenie partnera k sexuálnemu styku protizákonné. Dve pätiny (41 percent) respondentov si myslia, že by malo byť protizákonné a viac ako tretina ho už považuje za protizákonné (37 percent). Ďalších 20 percent opýtaných si myslí, že by nemalo byť protizákonné. Dve percentá opýtaných sa prikláňa k názoru, že nútenie partnera či partnerky k sexuálnemu styku je v poriadku a nemalo by byť protizákonné.

zena, smutok, tyranie Čítajte viac Ako dlho trvá bolesť po rozchode? Odborník má odpoveď, ale asi vás nepoteší...

Vzťahová a sexuálna výchova primeraná veku by mala byť súčasťou výučby v základných a stredných školách podľa 86 percent opýtaných. Väčšina opýtaných sa tiež stotožňuje s názorom, že prípady sexualizovaného násilia sú nahlasované menej často, ako sa skutočne dejú. Vyjadrilo sa tak 85 percent respondentov.

Prieskum realizovali online dotazníkom na reprezentatívnej vzorke 1004 respondentov vo veku 18 až 65 rokov v období od 5. do 11. mája.

Video

VIDEO: So študentkou psychológie Ivou Fodorovou sme sa zhovárali o asexualite, jej prejavoch, ceste, ktorú zvyčajne v rámci spoznávania svojej sexuality asexuáli zažívajú, ale tiež o vzťahových prekážkach alebo postoji spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Slovensko #sex #znásilnenie #Amnesty International #trestná zodpovednosť #donútenie

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...