Prijať vlastnú asexualitu nie je ľahké, predstavy o nadržaných heterosexuáloch dajú zabrať najmä mužom

Asexuálny jednotlivec je človekom, ktorého sexuálne nepriťahuje žiadne pohlavie. Podľa štatistík v spoločnosti tvorí takúto skupinu zhruba jedno percento populácie, niektorí odborníci hovoria aj o čísle vyššom.

12.06.2022 07:00
debata
Video

VIDEO: So študentkou psychológie Ivou Fodorovou sme sa zhovárali o asexualite, jej prejavoch, ceste, ktorú zvyčajne v rámci spoznávania svojej sexuality asexuáli zažívajú, ale tiež o vzťahových prekážkach alebo postoji spoločnosti.

Asexuáli sa nachádzajú medzi ženami aj mužmi, medzi heterosexuálne aj homosexuálne orientovanými jedincami, či tými, ktorí sa identifikujú ako nebinárne pohlavie. Aj medzi nimi sa nájdu rozdiely v tom, ako vlastne sex vnímajú – či sú ochotní vstupovať do vzťahov, či sú k niekomu priťahovaní romanticky alebo platonicky alebo či úplne odmietajú sex alebo ho za nejakých okolností sú schopní absolvovať.

Jedno je však zhodné pre všetkých asexuálne sa identifikujúcich ľudí. Prijať tento stav nie je vždy ľahká cesta. Aj preto, že poznatkov o asexualite nie je verejne komunikovaných dostatok. Študentka psychológie Iva Fodorová, ktorá sa venuje zvyšovaniu povedomia témy asexuality, sa v nedávnej relácii Ide o nás, zamyslela aj nad tým, pre koho môže byť prijatie asexuality náročnejšie.

PODCAST si vypočujte tu:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

„Nedá sa hovoriť všeobecne o tom, kto prežíva svoju asexualitu ťažšie. Dá sa však hovoriť o individuálnych ťažkostiach, ktoré človek prežíva na základe svojho pohlavia. V tomto smere sú na tom asi muži horšie, keďže sa mužské pohlavie často prezentuje mačisticky, súčasťou maskulinity je predstava o výraznej sexuálnej aktivite,“ vysvetlila v relácii.

asexualita Čítajte viac Asexualita je ako keď nemáte vzťah k futbalu. Nechce sa vám na ihrisko, ani na tribúny

„Ideálne si ľudia predstavujú, že muž – heterosexuál naháňa ženy, má neustále potrebu mať s niekým sex. Je okolo toho vytvorená celá kultúra. U mužov, ktorí takí nie sú, alebo ktorí sa identifikujú ako asexuálni, môže byť veľký problém priznať si, že neplnia predstavy spoločnosti. Môžu ťažšie prežívať nezačlenenie sa medzi ostatných,“ dodala Fodorová.

Samozrejme, u žien zase situáciu komplikuje fakt, že im mnohí z okolia hovoria, že sex si predsa musia odtrpieť, že však ho netreba mať až tak často a tých pár razov prežijú. Ani v tomto prípade nie je ľahké jasne si povedať a uvedomiť si, v akých hraniciach sa cíti človek dobre a aký si musí okolo seba vytýčiť.

Viac o téme asexuality nájdete v našej relácii alebo podcaste relácie Ide o nás.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #muž #sex #vzťah #žena #spoločnosť #nátlak #asexualita

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...