Do komunikácie s partnerom vsuňte túto vetu! Veľa vecí sa zmení

Máte občas pocit, že medzi vami a partnerom je akosi priveľa nedorozumení?

31.05.2022 11:00
pár, láska, hádka, konflikt, muž a žena, párik,... Foto:
Opäť nezhody vo vzťahu?
debata

Prípadne, že malé konflikty rýchlo eskalujú a následne už z vašich úst odznievajú vety, ktoré toho druhého veľmi zraňujú? Potom to môže byť znak toho, že treba popracovať na vzájomnej komunikácii. „Odlepiť“ sa od zaužívaných útočných viet a použiť inú slovnú kombináciu, ktorá dokáže výrazne vylepšiť komunikáciu vo vašom vzťahu.

Keď sa opäť ocitnete v situácií, ktorá vás rozruší či rozčúli, namiesto obvinenia a útoku, zvoľte iné vety. Príkladom môže byť hádka, kedy partnerovi vyčítate, že trávi viac času s kamarátmi ako s vami.

Namiesto útočného: „Vždy im dáš prednosť predo mnou“, skúste použiť spojenie ako: „Mám pocit, že si vytváraš nový okruh priateľov, ktorého nemôžem byť súčasťou.“ Ak vložíte do vety formulky ako „cítim sa“, „mám pocit“, či „pociťujem“, celkom zmeníte stratégiu komunikácie, ktorá vytvára priestor pre pokojnú diskusiu.

rande Čítajte viac Hovoriť v novom vzťahu o tých predošlých? Tu sú dôvody, prečo áno

Táto komunikačná stratégia siaha až k psychológovi Marshallovi B. Rosenbergovi, známemu americkému psychológovi, ktorý vytvoril koncept nenásilnej komunikácie. Každý, kto začne vetu týmto spôsobom, umožní druhej osobe pochopiť, ako sa cíti vo svojom vlastnom emocionálnom svete – bez toho, aby partner získal pocit, že ho niekto obviňuje. Môže tak vidieť, ako boli jeho činy vnímané, aj keď to možno vôbec nebolo jeho zámerom.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás s psychológom Petrom Sunyíkom o rutine vo vzťahu – fázach, ktoré prežívame, kým sa ku nej dostaneme, ale aj o tom, ako sa správať, aby rutina náš vzťah nepochovala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #partner #komunikácia #porozumenie

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...