Asexualita je ako keď nemáte vzťah k futbalu. Nechce sa vám na ihrisko, ani na tribúny

Ľudská sexualita má veľmi široké mantinely. Jej súčasťou je aj asexualita.

27.05.2022 12:00
Video

VIDEO: So študentkou psychológie Ivou Fodorovou sme sa zhovárali o asexualite, jej prejavoch, ceste, ktorú zvyčajne v rámci spoznávania svojej sexuality asexuáli zažívajú, ale tiež o vzťahových prekážkach alebo postoji spoločnosti.

Pri asexualite zvyčajne človek nepociťuje sexuálnu túžbu po iných osobách, hoci k nim môže byť priťahovaný napríklad platonicky alebo romanticky. Diskusie a povedomie o asexualite sa rozširuje najmä v posledných rokoch, možno pár dekádach, na Slovensku sa však o nej hovorí stále veľmi málo.

Asexuáli sa často stretávajú s reakciami, že „však sa to zmení, keď nájdeš toho pravého/pravú“, prípadne im spoločnosť radí, aby o svojej orientácii vôbec nehovorili. Mýty, nevedomosť, nedostatok informácií, odsudzovanie, ale aj dobré reakcie a snaha o porozumenie – stretnúť sa môžete ako asexuál so všetkým uvedeným.

So študentkou psychológie Ivou Fodorovou, ktorá sa sama identifikuje ako asexuálna a ktorá sa snaží o asexualite hovoriť a šíriť viac povedomia, sme sa zhovárali v novej epizóde relácie Ide o nás. Pozrite si video vyššie, prípadne si vypočujte náš podcast.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #láska #vzťah #partner #asexualita #atrakcia #sexuálna príťažlivosť #Ide o nás

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...