Tieto prehrešky voči láske narušia aj dokonalý vzťah

Vzťah je výsledkom snahy dvoch ľudí. Avšak podoby bývajú rôzne. Niekedy každý deň vzťah posilňuje, inokedy sa deň ku dňu vzťah pomaly rúti z kopca ku svojmu kolapsu. Dokonca dnes už možno pomenovať základné aspekty vzťahu, ktoré ak sa v ňom objavia, predpovedajú skorší, či neskorší, ale prakticky istý koniec.

14.05.2022 15:59
shutterstock 635839790 Foto:
Balans je veľmi dôležité udržiavať nielen pri chôdzi, ale aj pri ceste životom.
debata

Problémy s dôverou

Neveríte si navzájom? Je váš vzťah plný podozrení? Overujete si fakty a prípadne sa navzájom sledujete a potrebujete sa chytať za slovíčka? Podľa antropologičky Helen Fisher takýto vzťah je odsúdený len na hryzenie bez budúcnosti.

Nevera aj obvinenie z nevery

Nevera vie prirodzene dokonale narušiť vzťah. Občas ju niektoré dvojice ani nestrávia. Lenže pozor, rovnako ako nevera je nebezpečné obviňovanie z nevery. Druhá strana to môže brať ako útok, ako prejavenie nedôvery, ako obvinenie z toho, že radi zraňujete. Pozor na falošné útoky.

vzťah, kríza, hádka, partneri Čítajte aj 5 vecí, ktoré dokážu zlepšiť váš vzťah prakticky na počkanie

Problémy v komunikácii

Neviete sa porozprávať? Otvorene, bez hanby a bez urážania. Alebo naopak máte málo spoločných tém a tak namiesto rozhovoru vždy skĺznete do toho, že spolu mlčíte? Máte obaja rozdielne priority, pričom jeden o nich hovorí a druhého nudia? To všetko je skutočne problematické na udržanie vzťahu. Ak sa neviete porozprávať, je len málo pravdepodobné, že spolu dokážete šťastne fungovať.

Problémy s kompatibilitou

Nie ste zladení. Na tento fakt podľa Helen Fisher doplatilo mnoho párov, hlavne počas súčasných rokov pandémie. Zrazu zistili, že majú rozdielne názory na ochorenie, opatrenia, vakcináciu. Stáli pred otázkami, ktoré bežne riešiť nemuseli a tak sa spoznali vo svetle, v ktorom by sa inokedy nevideli. Tu však zistili, že im chýba názorová spolupatričnosť a rozišli sa. Vzťah ohrozuje nielen názorová ale aj filozofická, náboženská, či sexuálna nekompatibilita.

Problémy životného balansu

Balans je veľmi dôležité udržiavať nielen pri chôdzi, ale aj pri ceste životom. Mnoho zamilovaných párov doplatí len na to, že jeden z nich príliš veľa pracuje, alebo má príliš mnoho záľub, zatiaľ, čo ten druhý len čaká, že čas budú tráviť spoločne. Helen Fisher preto hovorí, že takýto dlhodobý nesúlad každý vzťah rozleptá ako kyselina.

Video

VIDEO: Čo urobí so vzťahom nevera? Psychologička Lenka Rušarová v relácii Ide o nás hovorila aj o tom, čo prežívame, aké pocity má ten, čo podvádza a ten čo je podvedený a ako sa dá z nevery vyjsť tak, aby ste vzťah ešte zachránili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komunikácia #názory #spoločné záujmy #hodnoty #nedôvera #podozrievanie #nesúlad #kompatibilita

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...