5 znakov, kedy už nemá zmysel zachraňovať vzťah

Niekedy sú chvíle, kedy je potrebné spraviť aj bolestné rozhodnutie. Hlavne však preto, aby bolesť už netrvala dlho. Nedorozumenia a chvíle ochladenia sú bežné v každom vzťahu. Občas je však vhodné spoznať aj náznaky, že už sa to jednoducho nevráti do starých koľají. A každá snaha je horšia ako rýchly koniec.

06.05.2022 09:10
vzťah, vzťahový problém, rozchod, výhovorka Foto:
Protiklady sa môžu priťahovať, ale udržať vzťah protikladov pohromade, je mimoriadne ťažké.
debata

Nemáte nič spoločné

Ako sa hovorí, protiklady sa môžu priťahovať, ale udržať vzťah protikladov pohromade, je mimoriadne ťažké. Často nemožné. „Základná kompatibilita v takých veciach, ako sú hodnoty a svetonázor, sú nevyhnutné pre pohodlný a dlhodobý vzťah,“ hovorí antropologička Helen Fisher. Ak ste radikálne odlišní, rešpekt a kompromis môžu stačiť, ale aj nemusia. Ak máte pocit, že žijete s človekom, ktorý akoby bol vo všetkom úplne iného razenia ako vy, radšej si nájdite niekoho kompatibilnejšieho.

Podvádzate sa

Ak ste zišli z cesty vernosti, ešte je vždy možné spraviť nápravu. Ak je však podvádzanie obojstranné, prípadne sa odohralo viac ako raz, je lepšie skúsiť šťastie inde ako v spoločnom vzťahu. Pretože v takomto prípade už každý z vás hľadá v podstate náhradu, akurát to nikto nepovedal oficiálne.

vzťah, kríza, hádka, partneri Čítajte aj 5 zmien, ktoré musí spraviť každý vzťah inak sa rozpadne

Nevidíte spoločnú budúcnosť

Možno si uvedomujete, že váš partner je fajn chlap, ale vy si neviete predstaviť fungovanie s ním v budúcnosti. „Začiatkom je zlyhanie v komunikácii, ktoré môže viesť k tomu, že kedysi blízky pár začne fungovať v úplne iných sférach a budú žiť skôr ako spolubývajúci, než partneri,“ hovorí Fischer. No a vtedy sa každý vo vzťahu začne cítiť izolovaný a osamelý a bude hľadať emocionálnu intimitu inde. Ak nevidíte s partnerom budúcnosť, tak do nej už nekráčajte.

Nedôverujete si

Na vzťah je podstatná dôvera. Ak máte pocit, že partner vám klame, neveríte si navzájom, upodozrievate sa, že napríklad vo vzťahu k dieťaťu ide proti vám a komunikácia zarúbaná, tak je lepši si povedať, že dôveru budete hľadať inde. Pretože to nie je niečo, čo sa dá naučiť, alebo kde sa dajú robiť kompromisy.

Robíte si napriek

Tento bod je už prakticky predrozchodový. Kedysi milovaná dvojica si robí napriek. Naschvál robí druhému zle, prípadne to, čo sa mu nepáči. Možno vám je už aj ľúto, kde vzťah dospel, ale už na druhom nevidíte nič dobré, len príležitosť, ako sa mu pomstiť a vytočiť ho. To je obvykle bod, z ktorého už niet návratu do pekného vzťahu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #podvádzanie #spolunažívanie #spoločné aktivity #nedôvera #spoločné šťastie

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....