Problémy v posteli? Vyberte partnerovi správne jedlo

Pokles energie, chuti na sex, ale aj neúspechy pri plodení potomkov. Muži sa občas môžu dostať do problémov, s ktorými si nevedia dať rady. V niektorých prípadoch spomínané ťažkosti vyrieši už len malá zmena na tanieri. A ste to práve vy, kto dokáže pripraviť partnerovi chutné a povzbudzujúce jedlo. Viete ako na to?

08.05.2022 13:00
Mužské libido hlási historické minimá! Foto:
Muži by mali siahať po potravinách, ktoré im dodajú energiu, povzbudia potenciu a potešia libido.
debata

Muži sú z Marsu

Požiadavky na výživné látky pre mužov a ženy sa líšia. Zatiaľ čo nežnejšia polovička ľudstva potrebuje jedlo na podporu fungovania napríklad ženských hormónov, muži by mali siahať po potravinách, ktoré im dodajú energiu, povzbudia potenciu a potešia libido. Známy pánsky magazín Men's Health uvádza, že k základným jedlám, ktoré sú nevyhnutné pre chlapov patrí nasledovná triáda potravín. Hovädzie mäso, hydina a ryby sú dôležitým zdrojom proteínov. Bielkoviny pomáhajú pri regenerácii svalov, opravujú telesné tkanivá a dodávajú mužom poriadnu dávku sily. Vo všeobecnosti je známe, že pánske osadenstvo potrebuje pre rast kvalitných svalov asi 30 gramov proteínov v hlavnom jedle. Celkovo však musia konzumovať 1,5 – 2 g bielkovín na 1 kg hmotnosti. Deväťdesiatki­logramový chlap tak potrebuje denne prijať až 180 g bielkovín.

Bielkoviny sú pre mužov kľúčové

Hoci sa na prvý pohľad zdá, že nejde o veľké množstvo, nie je to celkom pravda. Dodať telu každý deň stanovené množstvo proteínov nie je vôbec jednoduché. Podľa spomínaného príkladu to znamená, že muži by mali zjesť denne šesť jedál s 30 g proteínov. Zaujímavé je, že ľudské telo, a to bez rozdielu pohlavia, nedokáže spracovať naraz viac ako 30 g bielkovín. Aj z tohto dôvodu si nepomôžeme, ak zjeme priveľa mäsa naraz, pretože si tým len zaťažíme žalúdok. Kvalitné bielkoviny však nenachádzame len v živočíšnych zdrojoch, ale aj v strukovinách, akými sú hrach, fazuľa či cícer. Nezabúdajme však na to, že sója sa viac hodí do jedálničkov žien, pretože povzbudzuje tvorbu ženských pohlavných hormónov.

Keď sú cievy zdravé, je väčšia chuť na…

Kľúčové pre zdravie mužského pohlavia sú látky, ktoré sa nachádzajú v rybách a morských plodoch. Mastné morské ryby napríklad obsahujú omega-3 mastné kyseliny. Ide o takzvané zdravé tuky, ktoré chránia srdce, mozog, ale aj cievy. V prípade ochrany ciev zohrávajú dôležitú úlohu. Fungovanie cievneho riečiska je nevyhnutné pri erekcii a prekrvení telesných orgánov. Čím zdravší kardiovaskulárny systém majú muži, tým je vyššia pravdepodobnosť, že budú výkonnejší aj v intímnych chvíľach. Z morských „príšer“ pomáhajú podporiť zdravie pánov najmä ustrice. Ide o známe afrodiziakum, to je jedlo, ktoré povzbudzuje chuť na sex. Obsahujú vysoké množstvo zinku. Ide o minerálnu látku, ktorá je potrebná pre tvorbu mužského pohlavného hormónu testosterónu. Normálne hladiny tohto hormónu zlepšujú u pánov chuť na sex, dodávajú im odvahu, silu a chuť nielen do života.

láska, vzťah, rande, dvojica, rodina Čítajte aj Vzťah na celý život? Ak patríte medzi tieto páry, potom máte veľkú šancu

Toto jedlo by ste si netipli

Málokto by si pomyslel, že aj menej obľúbená zelenina dokáže potešiť mužskú kondíciu. Do tejto kategórie zaraďujeme brokolicu, ktorú kanadské štúdie považujú za najlepšie potraviny pre mužov. Miestni odborníci tvrdia, že rakovina močového mechúra je v ich krajine na piatom mieste medzi všetkými druhmi nádorových ochorení, pričom u žien až na dvanástom mieste. Brokolica obsahujú silné antioxidanty, ktoré bojujú so zápalmi, ale sú skvelé aj v prevencii rakoviny. Štúdie presviedčajú, že podobné účinky má aj karfiol, ružičkový kel a kapusta. Spomínané druhy zeleniny sa chvália obsahom sulforafanu a izotiokyanátov, ktoré patria k silným protirakovinovým zlúčeninám. Pomáhajú zbavovať telo karcinogénnych látok, poškodených buniek a znižujú rast nádorových buniek.

Orechy nie sú len pre krásu žien

Netreba zabúdať, že fyzickú, mentálnu a sexuálnu silu dodávajú mužom aj orechy. Špeciálne postavenie majú mandle. Obsahujú vysoké množstvo bielkovín, vlákniny, vitamínu E, čím prispievajú k lepšiemu stavu pokožky, tráviaceho systému i srdca. Muži, ktorí sa snažia udržať si štíhlu postavu sa im často vyhýbajú z dôvodu ich vysokej kalorickej hodnoty. Pravdou však je, že kalórie z mandlí pochádzajú najmä z nenasýtených mastných kyselín (zdravých tukov). Profesor medicíny z Univerzity Loma Linda Gary Fraser porovnál skupinu mužov, ktorí pravidelne jedia mandle s mužmi, ktorí sa im vyhýbali. Podľa spomínaného profesora bola v lepšej kondícii prvá skupina účastníkov výskumu. Mandle však dokážu aj škodiť, ak sa konzumujú pražené a solené. V takomto prípade zvyšujú riziko obezity a vysokého krvného tlaku. Vhodným jedlom pre mužov, najmä ak sa snažia nabrať svalovú hmotu, je arašidové maslo. Obsahuje veľké množstvo sacharidov, zdravých tukov a bielkovín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #potencia #libido #milovanie #plodnosť #bielkoviny #mužská plodnosť #afrodiziaká

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...