Koľko veľkých lások zažijeme počas života? A kam nás posunú?

Veľká láska? Podľa psychológov ju zažije väčšina ľudí trikrát v živote.

22.04.2022 10:00
láska, vzťah, muž a žena, partneri Foto:
Prvá či druhá veľká láska?
debata

A každá je dôležitá pre náš rozvoj. Niektorí môžu mať pred stretnutím so „skutočnou láskou“ veľa afér. Iní sa môžu prvej či druhej lásky držať zubami-nechtami, hoci už dávno za to nestojí. Ale to všetko je podpísané pod náš rozvoj a napokon sa vďaka prežitým láskam dostaneme k tej našej osudovej…

žena, muž, vzťah, rande, hádka, komunikácia, pár Čítajte viac 3 vety, ktorými si ničíte vzťah! Používate ich často?

Prvá láska

Na svoju prvú lásku nezabudne nikto. V spomienkach sa nám zdá, akoby sme ju prežili len včera. Prečo? Odpoveď je jednoduchá – všetko bolo po prvý raz. Neexistovalo žiadne porovnávanie a boli sme presvedčení, že prežívame niečo, čo tu bude navždy. A hoci zvyčajne nie je prvá láska tá posledná, v našej mysli je zapísaná ako čosi výnimočné a máme tendenciu si ju idealizovať. Rozchod s prvou láskou je veľmi bolestivý, často náročný a nedeje sa na prvý raz. Často sa „motáme“ dookola, robíme chyby, vraciame sa a zasa rozchádzame, než pochopíme, že prvá láska sa naozaj skončila.

hádka, porada, práca, konflikt Čítajte viac Hádky? Tieto tri znamenia zverokruhu v nich zvyčajne vyhrajú

Druhá láska

Druhá veľká láska so sebou prináša množstvo prekážok. Teraz už vieme, že všetko nebude dokonalé, začali sme byť v našich citoch opatrnejší. Existujú prekážky, ktoré treba prekonať, aby sme si vzťah udržali. Trávime viac času prijímaním lásky, než len tým, že si ju užívame. A tak nečudo, že druhá láska si vyžaduje veľa síl a že z dlhodobého hľadiska zväčša nedopadne dobre. Ale vďaka nej lepšie spoznávame samých seba a nepočúvame rady druhých, ale svoj vnútorný hlas – a ten hovorí, že je úplne v poriadku nechať to tak. Druhá láska nás teda učí sebapoznaniu a tomu, že držať sa niečoho silou mocou nie je tou najlepšou cestou.

Tretia láska

Po druhej láske máme toho všetkého dosť a vlastne už na lásku nemyslíme a vtedy to príde. Tretia veľká láska prichádza vtedy, keď to najmenej čakáme. Na prvý pohľad sa nám nemusí zdať osudová ani veľká a predsa je to akési magické očarenie a bezhlavo sa zaľúbime. Najlepšie na tom je, že nemáme žiadne očakávania, pretože láska prišla tak nečakane. Učíme sa prijímať lásku takú, aká je. Učíme sa, že láska nemusí byť presne to, o čom snívame a predsa je krásna. Tretia veľká láska potom často prežíva na dlhé obdobie, občas je to tá, ktorej dáme označenie navždy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #láska #partner #trápenie

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...