Nepriatelia sexuálneho života. Ruinujú rozkoš aj vám?

S partnerom sa máte radi, nezhody úspešne zažehnávate, ale s vašim sexom to ide akosi od desiatich k piatim. Je len otázkou času, kedy sa mu podarí naštrbiť aj váš skvelý vzťah. Čo však môže byť problémom, že váš sexuálny apetít klesá ako kométa? Existuje niekoľko možností, v čom môže byť problém.

20.04.2022 14:40
sex, pár, vášeň, láska, hádka, problémy
Stres tlmí sexuálny apetít.
debata

Máte stres

Stres spúšťa prakticky všetky zásadné zdravotné problémy, ale rovnako tak štartuje aj problémy v sexuálnom živote. Problémom je vzostup hladiny kortizolu, ktorý samozrejme blokuje iné hormóny ako testosterón alebo oxytocín, ktoré vytvárajú sexuálnu túžbu a inšpirujú nás k milostným hrám. Preto ak chcete zlepšiť svoj sexuálny život aj apetít, znížte mieru stresu

Pribrali ste

Obezita je veľký nepriateľ sexu a to ako u mužov, tak aj u žien. U mužov priberanie znižuje tvorbu testosterónu. Po tridsiatke u mužov prirodzene klesá testosterón a zaoblenie okolo pupku tento faktor ešte urýchľuje. Preto ak partner pribral, tak nemusí mať milenku ani o vás nemusí mať menej rád. Jednoducho jeho sexuálna nabudenosť klesá priamo úmerne testosterónu. Možnosťou je silové cvičenie, ktoré testosterón navyšuje.

Rovnako tak aj u žien obezita znižuje libido a pridáva sa aj ďalší faktor, prestávajú sa dobre cítiť vo svojom tele. No a to znižuje chuť na sex a rovnako tak aj potešenie byť s niekým nahá. Stephen Boyce z univerzity v Texase hovorí, že obezita stojí aj za nižšou schopnosťou dvojíc počať nové potomstvo. Preto radí cvičiť. Ideálne spoločne. Vráti sa chuť, potencia aj reprodukčný potenciál.

žena, muž, vzťah, rande, hádka, komunikácia, pár Čítajte aj 3 vety, ktorými si ničíte vzťah! Používate ich často?

Trpíte nedostatkom spánku

Spávate menej ako osem hodín? Pripravte sa na to, že váš sexuálny život sa bude zhoršovať. Malý počet hodín spánku znižuje produkciu testosterónu a spôsobuje aj nedostatok dopamínu. Hormónov, ktoré sú základom zdravého libida. Lekár Alan W. Shindel preto radí, že ak chcete mať kvalitný milostný život, tak ho nemôžete riešiť na úkor spánku. Pretože to dlho nevydrží. Dobrý spánok je základ zdravia aj kvalitného sexu.

Nemáte na sex čas

Klinický psychológ Irwin Goldstein z Kalifornskej univerzite v San Diegu upozorňuje, že párom začne klesať vo vzťahu sexuálna aktivita preto, že sex neplánujú. Hektické dni každodenného života môžu položiť váš sexuálny život na lopatky. Neplánujte len prácu, ale aj spoločné večery a intimitu. Pretože nedostatok času spôsobuje nedostatok sexu a ten zasa následne znižuje libido. Vytvára sa tak začarovaný kruh, ktorý položil už mnoho šťastných párov.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás s psychológom Petrom Sunyíkom o rutine vo vzťahu – fázach, ktoré prežívame, kým sa ku nej dostaneme, ale aj o tom, ako sa správať, aby rutina náš vzťah nepochovala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #libido #obezita #stres #spánok #príťažlivosť #sexuálna aktivita #sexuálna angažovanosť

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...