Buď rada, že máš to, čo máš, hovoria nám často. Nie! Môžeme mať viac, odkazuje terapeutka

O kríze stredného veku sa hovorí stále častejšie. Mýty, ktoré s ňou súviseli, sa postupne odbúravajú. Napriek tomu jej ešte nie celkom musíme rozumieť. Najmä, ak ku nej dôjde v partnerskom vzťahu. Zvyčajne inak ju prežívajú muži a inak ženy.

29.03.2022 06:00
debata (4)
Video

VIDEO: S koučkou a terapeutkou Ninou Menkynovou o zložitom období v živote žien, ale aj mužov, keď začnú pochybovať o tom, čo a ako žili a túžia po niečom novom, inom. Kríza stredného veku? Možno, ale môžu to byť aj krídla, vraví koučka.

Práve na ženy sme sa sústredili aj v našej najnovšej epizóde relácie Ide o nás, kde bola hosťom koučka, terapeutka a lektorka Nina Menkynová. Sama je mamou troch detí a prekonala rozvod. „Keď sa na to pozerám spätne, bolo to obdobie v kukle. Teraz naozaj žijem najkrajšie obdobie môjho života, lebo si realizujem to, čo ma teší, čo ma baví. Robím to prirodzene, nemám zámer, ktorý by ma tlačil,“ skonštatovala Menkynová v otvorenom rozhovore.

Priznala však, že ženy sa v čase akejsi „krízy stredného veku“ alebo zlomovom momente správajú často nevyspytateľne a partneri im nemusia vždy rozumieť. „U žien je zmena vnútorná a hĺbavejšia a nie je jej rozumieť. Muži sú v tom naozaj jasní, je to viditeľnejšie, že sa niečo s nimi deje. U žien to partneri často nedokážu uchopiť, lebo sa to deje iným spôsobom. Aj preto sa to často môže preklopiť do partnerských konfliktov. Muži si často hovoria, čo ja s tým mám urobiť. Ona sa mi mení pred očami a ja tomu nerozumiem,“ vysvetlila Menkynová.

Podcastovú verziu relácie Ide o nás nájdete tu.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Konflikty nemusia nastať len s partnerom, často sa odohrávajú aj v blízkom okolí, rodine či medzi priateľmi. Je to obdobie čistenia si vzťahov, pripomenula koučka a dodala, že to nemusí byť jednoduché. Komplikovaný proces či bolesť, ktorá sprevádza takúto zmenu, však nemusia byť jej bezpodmienečnou súčasťou. Možno aj preto, že sa o podobných procesoch v našich životoch stále viac hovorí.

Možno by sme krízu stredného veku mohli premeniť na „krídla stredného veku“, uviedla. Viac už si pozrite (alebo vypočujte) v relácii bohatej na informácie o tom, čo sa odohráva v našich hlavách, ako sa dokážeme vyrovnať so zmenami a kam nás to môže priviesť.

IMG-20210826-WA0004 Čítajte viac Kríza stredného veku? Ak na sebe nepracujeme, môže nás poriadne 'otrieskať'

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #vzťah #žena #partner #zmena #Ide o nás #kríza stredného veku #druhá puberta

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...