Zložili ste si z očí ružové okuliare? O slovo sa hlási prvá kritika zo strany partnera

V zdravom vzťahu si ľudia dokážu povedať aj negatívne postrehy, kritiku neberú ako čosi tragické.

08.03.2022 13:00
vzťah, hádka, rozchod Foto:
V každom vzťahu príde deň, kedy si zložíme z očí ružové okuliare.
debata

V každom vzťahu príde deň, kedy si zložíme z očí ružové okuliare a na partnera sa pozrieme bez nich. Môže prísť prvá hádka, ale aj otvorenejšia kritika z jednej či druhej strany. Iste, všetci túžime po obdive a nehynúcej podpore zo strany našej lásky, ale v živote prichádzajú aj ťažšie okamihy. Ako sa vyrovnať s prvou väčšou kritikou zo strany partnera? Je pre vzťah škodlivá?

V normálnom a zdravom vzťahu si ľudia dokážu povedať aj negatívne postrehy a s osobou, s ktorou zdieľajú svoj život, si vedia vydiskutovať všetko, čo sa im nepáči. Iste, chce to takt aj mieru – zahŕňať partnera každý deň novými nedostatkami, ktoré ste na ňom odhalili, by naozaj nikomu neprospelo.

hádka, konflikt Čítajte viac Znamenia, ktoré musia mať vždy posledné slovo! Ste medzi nimi?

Cez akúsi pomyselnú čiaru, kedy vo vzťahu začneme vyslovovať ale aj prijímať kritiku, musí prejsť každá dvojica, ktorá chce „prežiť“ dlhodobo. Túto fázu vzťahu musí zvládnuť každý, kto sa chce posunúť ďalej – konštruktívna kritika bez zlomyseľného zhadzovania partnera.

Ľudia s normálnym sebavedomím sa po kritických slovách nezrútia – zvážia, čo je na kritike zásadné a môžu sa pokúšať o nápravu. Dvojica aj vďaka kritike jeden druhého hľadá cestu, ako spolu žiť a fungovať plnohodnotne. Zatvárať pred kritikou oči, vyhýbať sa jej či sa dokonca uraziť, nie je správnou cestou.

Ak však máte pocit, že kritiky zo strany partnera je veľa a cítite sa obmedzovaná, mali by ste zvážiť, či v takomto vzťahu naozaj chcete zotrvať.

Aká dôležitá je vo vzťahu úprimnosť? A ako ju vlastne definovať vo vzťahu dvoch ľudí – partnerov? Pozrite si epizódu relácie Ide o nás na tému Úprimnosť vo vzťahoch.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #kritika #partner

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...