Vzťahy? Sme na tom oveľa lepšie ako generácia našich rodičov, tvrdí psychologička

Veta alebo dve, ktoré zaznejú neraz pri spoločenskej či rodinnej konverzácii. Kedysi bolo lepšie. Všetko. Rodina držala spolu, vzťahy fungovali dlhšie, deti viac poslúchali, ľudia si jeden druhého viac vážili...

11.02.2022 06:00
debata
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Podcastová verzia relácie Ide o nás na tému Úprimnosť vo vzťahoch s Lenkou Uherovou

Ale naozaj to platí? Minimálne, ak sa budeme zhovárať o kontexte súčasných moderných vzťahov, názory odborníkov sa môžu od tej často „opakovanej“ mantry líšiť. Psychologička a terapeutka Lenka Uherová si myslí, že dnes sme na tom so vzťahmi oveľa lepšie ako to platilo pre generáciu rodičov dnešných tridsiatnikov a štyridsiatnikov.

„Medializácia je väčšia. Omnoho viac sa dnes vie ako žijú iní ľudia. To naši starí rodičia nevedeli, možno vedeli o pár rodinách ako asi žijú, aj to len možno z vonku, no my máme dnes toľko informácií a pocity, že vieme, ako žije nejaká celebrita na druhom konci sveta, alebo štyristo našich priateľov na sociálnych sieťach, tak máme pocit, že to je horšie. Volá sa to falošná viktimizácia, skrátka si pripadáme byť obeťami aj toho, čoho obeťami nie sme – pretože sme obklopení toľkými informáciami, ktoré nevieme úplne spracovať. Ale štatisticky, alebo keď sa na to pozrieme z nejakých údajových informácií, vzťahy sú oveľa lepšie,“ vysvetlila odborníčka v relácii Ide o nás.

shutterstock 635839790 Čítajte viac Ako vyzerá fungujúci vzťah? Pýta si úprimné emócie, ale tajomstiev sa nemusíte vzdať

„Tie páry, ktoré sa dnes húfne rozvádzajú, to sú nie tridsiatnici, to sú tí päťdesiat-, šesťdesiatnici,“ odvolala sa na publikovanú štúdiu Uherová. Zároveň však dodala, že nemôžeme tvrdiť, ak vo vzťahoch dochádza po rokoch k odlúčeniu, že tieto vzťahy vždy boli zlé. „To, že dnes je doba otvorená aj k rozvodom, neznamená, že k tomu pozýva, len nám to umožňuje,“ doplnila.

Viac na túto tému, ale aj tému úprimnosti vo vzťahoch, prítomnosti manipulácie či tému toho, že každý z nás si zaslúži byť vo vzťahu, ktorý prináša obom rovnaký osoh zo spoločného života, si pozrite v ostatnej epizóde relácie Ide o nás.

Video
VIDEO: Relácia Ide o nás s Lenkou Uherovou o vzťahoch, úprimnosti, manipulácii či šťastných vzťahoch kedysi a dnes.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodina #vzťah #psychologička #súdržnosť #rozvodovosť #Ide o nás

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...