V znamení Tigra! Pozor na nové vzťahy aj peniaze, čo nás ešte čaká v roku 2022?

Zosobnením sily, energie a odvahy je v čínskej mytológii tiger, s ktorým je spájaný nadchádzajúci čínsky nový rok.

01.02.2022 15:00
shutterstock 2049479864 Foto:
Ľudia si navzájom želajú dlhý a šťastný život, obdarúvajú sa peniazmi a darčekmi zabalenými v červenom papieri. Červená je totiž farbou šťastia a života a príjemcovi má zaistiť požehnaný rok.
debata

Tento rok podľa lunárneho kalendára pripadá na 1. februára, keď tiger vystrieda vládu pracovitého a vytrvalého byvola. Každoročné oslavy v oblasti východnej a juhovýchodnej Ázie však budú aj v tomto roku obmedzené kvôli pandémii koronavírusu.

Tiger je tretím z 12 živočíchov čínskeho zverokruhu a vládnuť bude až do 21. januára 2023, kedy ho vystrieda Králik. Ku každému znameniu patrí v čínskom kalendári aj konkrétny prvok, na rok 2022 a znamenie tigra je to voda. Tiger (chu) je v čínskej mytológii personifikáciou sily, energie, odvahy, divokosti a všetkého, čo s tým súvisí.

Kráľovná Alžbeta II. na zábere z 23.12. 2021...
Elle Fanning na podujatí  InStyle Awards v  Los...
+10Herečka Demi Moore stavila na zamatový komplet...

Ľudia narodení v tomto znamení (ide o roky 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010) bývajú rodenými vodcami a mávajú tiež veľa dobrých nápadov. Často konajú inštinktívne a vedia si života užívať plnými dúškami. Na druhej strane majú sklon robiť unáhlené rozhodnutia, a preto sa môžu správať netaktne až bezohľadne. Zriedkakedy vykonávajú podradné práce, najspokojnejší sú v zamestnaní, ktoré neustále prináša náročné úlohy.

Hoci sa „potomkovia v znamení tigra“ nedajú ľahko skrotiť, sú vyhľadávanými partnermi. Vyznačujú sa dobrým vystupovaním, eleganciou a originalitou, čím sa odlišujú od ostatných. Známosti obyčajne nadväzujú s ľahkosťou. Ľahko získaný náprotivok pre nich však býva len predmetom krátkodobej pozornosti. Ideálnymi partnermi pre tigrov sú podľa astrológov nezávisle konajúci jedinci narodení v znamení draka, myši, koňa alebo psa.

shutterstock 1454515052 Čítajte viac Najobľúbenejšie znamenie horoskopu: V TOP 3 sa objavil Strelec, na chvoste... možno práve to vaše?!

Podľa astrológov by mal rok vodného tigra priať novým plánom, kariére i podnikaniu, nabádajú však k opatrnosti v nadväzovaní nových vzťahov a vo finančnej oblasti. Nový rok prinesie do života ľudí viac dynamiky i emócií, nebude núdza o nové dobrodružstvá a priať by mal aj medziľudskej komunikácii a vzájomnej spolupráci. Odvážni a činorodí jedinci by si mohli splniť svoje dlho nerealizované sny, nesmú sa však nechať odradiť pri prípadných prvých neúspechoch.

V znamení tigra sa narodila napríklad britská kráľovná Alžbeta II., ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, americké speváčky Sheryl Crow a Lady Gaga, herečky Demi Moore či Jodie Foster, herci Jim Carrey a Tom Cruise alebo britský spevák Robbie Williams či českí herci Jiří Lábus a Ondřej Vetchý alebo spevák Tomáš Klus.

hádka, konflikt Čítajte viac Znamenia, ktoré musia mať vždy posledné slovo! Ste medzi nimi?

Sviatky jari (čchun-ťie) alebo nového roku sú najvýznamnejším sviatkom roka pre Číňanov, Tchajwancov, Vietnamcov, Singapurcov, Kórejcov a Japoncov a sú porovnateľné s našimi Vianocami. Oslavy trvajú 15 dní. Ľudia si navzájom želajú dlhý a šťastný život, obdarúvajú sa peniazmi a darčekmi zabalenými v červenom papieri. Červená je totiž farbou šťastia a života a príjemcovi má zaistiť požehnaný rok. Dôraz sa kladie aj na upratovanie domu pred začiatkom nového roka a ozdobné dekorácie. Súčasťou osláv sú aj tradičné tance vo zvieracích prevlekoch. Na jedálničku potom nesmie chýbať tradičný pokrm „ťiao-c'“, teda taštičky plnené mäsovou plnkou zo zeleninou.

Šesťdesiatročný kalendár je v ázijských krajinách používaný spoločne s gregoriánskym kalendárom. Počas šesťdesiatich rokov sa päťkrát opakuje rok zvieraťa podľa poradia vo zverokruhu. Tento dvanásťročný cyklus sa ďalej kombinuje s päťročným cyklom, kedy sa striedajú elementy (kov, voda, drevo, oheň, zem), a s dvojročným cyklom, kedy sa strieda kladný a záporný princíp jin a jang. Začiatok nového roka je pohyblivý, a nastáva počas prvého mesačného novu po vstupe Slnka do súhvezdia Vodnára, medzi 21. januárom a 20. februárom gregoriánskeho kalendára.

Vznik najstaršieho kalendára v ľudskej histórii sa datuje do roku 2637 či 2636 pred naším letopočtom, kedy ho zaviedol legendárny Žltý cisár (Chuang Ti) vymenovaním 12 zvierat ako svojich strážcov. Podľa legendy stál pri zrode kalendára Budha, ktorý zvolal všetky živočíchy, aby sa s ním prišli rozlúčiť, než opustia Zem. Prišlo ich len 12, za odmenu im Budha prisúdil vládu v čase v poradí, v akom prišli: krysa (myš), byvol, tiger, zajac, drak, had, kôň, ovca (koza), opica, kohút, pes a sviňa.

Video
VIDEO: Na vlastní čočík: Tradície a oslavy na čínský Nový rok Zdroj: Mall.tv – Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #lunárny kalendár #úspech #vzťahy #tiger #čínsky nový rok #horoskop #mall.tv

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...