Milujete dvoch ľudí naraz? Na tieto otázky si úprimne odpovedzte!

Môžeme niekoho milovať, ale popri tom v sebe živiť city aj k inej osobe?

18.01.2022 13:00
sdce, žena, dlaň, láska, ruka Foto:
Láska má mnoho podôb.
debata (1)

Otázka, ktorú si treba v takejto situácii položiť znie, či ide o vážne, skutočné emócie. Či to v našom srdci skutočne môže fungovať tak, že človek môže cítiť skutočnú lásku k viacerým ľuďom.

Názory na to, či môžeme milovať dvoch ľudí súčasne, sa rozchádzajú. Existujú psychológovia, ako napríklad Markus Ernst, ktorí veria, že láska zaberá toľko miesta v našej psychike, že len ťažko by sme dokázali milovať rovnako silnými citmi dvoch ľudí šúčasne. Na druhej strane je nemecká psychologička Danuta Prentki, ktorá na svojej stránke uvádza, že z biologického hľadiska to určite možné je. Tiež dodáva, že ako sa vyvíjame, bolo by dobré, keby sme sa zamilovali častejšie. A aj do viacerých ľudí súčasne.

Práve ona hovorí, že človek by mal oveľa viac počúvať svoje srdce a mal by zabudnúť na všetky veci, ktoré ho ťahajú výlučne jedným smerom. Nezáleží na tom, čo si o tom myslí spoločnosť. Nezáleží ani na tom, či tým niekomu ublížite. Jediné, čo musíte urobiť, je zistiť, čo cítite. Vo svojom vnútri viete, čo je to láska. Aj keď sa to líši od človeka k človeku. Základné emócie rozoznáva každý.

Adela Vinczeová Čítajte viac Česká herečka zbúrala Vinczeovej predsudky: Polyamoria neznamená, že človek spí s každým

Ak sa ocitnete v situácii, kedy sa vám srdce rozbúcha pri dvoch ľuďoch naraz, mali by ste si odpovedať na jednu otázku – Naozaj milujem druhú osobu alebo už nemilujem tú prvú? Aby ste mohli odpovedať na takúto otázku, musíte byť k sebe skutočne úprimní. Aj keď ste boli vo svojom vzťahu šťastná, možno vám niečo chýbalo. Niečo, čo ste našli pri ďalšej osobe a čo vás pohltilo. A možno vás toto zistenie a pocit robí tak šťastnými, že sa to zmení na lásku.

Môže sa teda stať, že ste vo vzťahu neboli tak šťastná, ako ste mohli byť kedysi, na jeho začiatku. To si však dokážete priznať až vtedy, keď zrazu pred vami stojí nový človek, ktorý vás úplne očarí. A potom máte pocit, že milujete dvoch ľudí.

Willow Smith Čítajte viac K polyamorii sa prihlásila aj dcéra Willa Smitha! Vysvetlila, čím ju zaujala

Ale pozor! Nemusí to byť vždy láska, keď vás to k niekomu magicky ťahá. Nakoniec, všetci sme len ľudia a naozaj sú osoby, ktoré nás v istom okamihu života fascinujú. A priťahujú nás. To však nevyhnutne neznamená, že sa v našom vzťahu niečo pokazí, ani to, že ste sa znova zamilovali.

Ak si však dokážete priznať, že ste sa naozaj zamilovali do dvoch ľudí súčasne, žijete vo vzťahu a milujete aj iných ľudí okrem svojho partnera, potom hovoríme o polyamorii. To je forma milostného života, v ktorej milujete niekoľko ľudí súčasne. A možno aj žijete vo vzťahu s každým a všetci partneri o sebe navzájom vedia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #polyamoria

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...