Kedy vo vzťahu spozornieť, aby ste sa ubránili manipulátorovi či toxickej žiarlivosti?

Partnerské vzťahy majú rôzne podoby a tiež fázy. Ak však narazíte na žiarlivca, pre ktorého je táto emócia jedna zo základných stránok fungovania vo vzťahu, asi by ste sa mali mať na pozore.

28.12.2021 12:00
debata
Video
VIDEO: Žiarlivosť vo vzťahoch očami odborníkov

Žiarlivosť mnohí označujú za zdravú súčasť vzťahu a v istej miere ju schvaľujú aj odborníci. Potom je tu však aj žiarlivosť, ktorá dostáva prívlastok toxická. Často sa spája s manipuláciou a citovým vydieraním. Kedy spozornieť, že sme sa ocitli v takomto vzťahu?

Podľa párovej koučky Janetty Šimkovej si to zvyčajne uvedomíme pri porovnávaní. „Keď sme pozorní voči vnímaniu a prežívaniu, tak si vieme porovnať obdobie predtým a teraz. Ak je človek, ktorého máme po boku veľmi toxický, ten kontrast bude veľký. Napríklad sme boli v pohode, uvoľnení a odrazu to nie sme my. Alebo nám aj ľudia hovoria, ja ťa nespoznávam. Deje sa niečo,“ opísala Šimková v jednej z epizód relácie Ide o nás.

shutterstock 1845311161 Čítajte viac Nevera je ako veľká rana na vzťahu. Len ju obviazať a nechať tak nestačí

„Prejaví sa to aj vo verbálnom prejave. O niektorých veciach budeme možno rozprávať menej, o niektorých nebudeme hovoriť vôbec, hoci predtým by sme tak spravili. To nám zvyčajne dáva informáciu, že niečo nie je v poriadku. A toto by sme mali skúmať, nemali by sme nad tým mávnuť rukou. Nebagatelizovať to, nehovoriť si, že možno len ja preháňam, že sa necítim sama/sám sebou,“ pokračovala Šimková, ktorá sa stretáva v rámci svojej práce s mnohými pármi, ale tiež jednotlivcami, ktorí vo vzťahoch prežívajú náročnejšie momenty. Psychológ Matej Štepita, ktorý ju v relácii Ide o nás doplnil, dodal, že jasným signálom je, ak sa odrazu cítime byť obmedzovaní.

„Ak zrazu veci, ktoré sú pre človeka prirodzené, má pri nich nejakú zábranu, alebo mu v nich bráni už ten dotyčný partner. Vyhrotenejšie sú ešte viac signály, ak napríklad nastane situácia, že vás nechce partner či partnerka púšťať von, nebodaj prekáža to, že chodíte do práce. Alebo sa objavujú časté poznámky týmto smerom, snaží sa obmedziť alebo sledovať kontakty s inými mimo vášho vzťahu,“ vymenoval psychológ. Upozornil aj na to, že v tomto prípade sa často objavuje projekcia. Teda, že žiarlivý partner či manipulátor vyčíta tomu druhému najmä to, čo sužuje (alebo často definuje) jeho samotného a jeho emocionálne správanie.

Viac o žiarlivosti vo vzťahoch sa dozviete, ak si pozriete epizódu relácie Ide o nás, ktorá vznikla v rámci nového projektu televízie Pravda v roku 2021. Ďalšie epizódy nájdete aj tu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psychológ #žiarlivosť #manipulácia #kouč #Janette Šimková #toxický vzťah #Ide o nás #Matej Štepita

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....