Vedci zistili, ktorá časť mozgu reaguje na stimuláciu klitorisu. Zväčšuje sa s frekvenciou sexu

Vedci na základe štúdie zistili, ktorá konkrétna oblasť mozgu sa aktivuje pri stimulácii klitorisu, a že táto oblasť je väčšia u žien, ktoré majú častejší pohlavný styk.

21.12.2021 13:00
shutterstock 73445704 Foto:
Miesto v mozgu, ktoré reaguje na sexuálne stimuly, nebolo doteraz úplne presne popísané. Nová štúdia to redefinovala.
debata

Závery zverejnené vo vedeckom časopise JNeurosci, by v budúcnosti mohli pomôcť s liečbou obetí sexuálneho násilia alebo žien so sexuálnymi poruchami. O objave informuje agentúra AFP.

Dotyk ktorejkoľvek časti tela vyvolá odozvu v somatosenzitívnej oblasti mozgu. Každej časti tela zodpovedá iná oblasť mozgu, čo vytvára akúsi mapu tela. O presnej polohe ženských pohlavných orgánov v mozgu sa však doteraz viedli spory. Predchádzajúce štúdie ju umiestňovali blízko chodidla alebo bedra, čo však bolo nepresné. Chybu v lokalizácii spôsoboval dotyk ďalších orgánov súčasne s dráždením klitorisu.

mrtvica, mozog Čítajte viac Potvrdené! Ženy majú menší mozog ako muži, ale vedeli ste, že... Pozrite si VIDEO

Reprezentáciou mužských reprodukčných orgánov v mozgu sa vedci zaoberali už v roku 2005, klitoris bol ale predmetom tohto druhu bádania po prvýkrát. Do štúdie sa zapojilo 20 dobrovoľníčok od 18 do 45 rokov. Autori štúdie ženy za pomoci malého okrúhleho predmetu osemkrát stimulovali, vždy po dobu desiatich sekúnd. Na porovnanie mozgovej odozvy meranej pomocou magnetickej rezonancie im popri klitorise stimulovali aj chrbát ruky. Po vyhodnotení získaných údajov zistili, že oblasť reagujúca na dráždenie klitorisu je v mozgu veľmi blízko k reakčnému bodu na stehno, rovnako ako u mužských pohlavných orgánov.

sex, intimity, orgazmus Čítajte viac Ako si vybrať správny vibrátor, ktorý vám urobí najlepšie?

V ďalšej fáze autori štúdie skúmali súvislosť medzi veľkosťou danej oblasti mozgu a frekvenciou sexuálnych stykov zapojených žien za posledný rok a za celý život. „Objavili sme súvislosť medzi veľkosťou oblasti spojenej s genitáliami v mozgu a početnosťou stykov. Čím viac pohlavných stykov, tým je oblasť rozsiahlejšia,“ povedala AFP Christine Heimová, profesorka lekárskej psychológie v berlínskej univerzitnej nemocnici Charité a spoluautorka štúdie.

Predchádzajúca štúdia na myšiach preukázala, že pri častejšej stimulácii genitálií sa rozširuje zodpovedajúca oblasť v mozgu. Naopak, u obetí sexuálnych trestných činov je táto oblasť menšia. Podľa Heimovej by to mohlo naznačovať, že mozog sa tak snaží obmedziť škodlivé následky traumy. Heimová by v budúcnosti závery svojej najnovšej štúdie rada využila na terapie, ktoré by používali istú formu „tréningu“ mozgu. To by podľa nej mohlo ženám pomôcť prekonať traumu.

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #sexualita #žena #klitoris #vedecká štúdia #stimulácia

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...