Ako dlho trvá bolesť po rozchode? Odborník má odpoveď, ale asi vás nepoteší...

Rozchody sú súčasťou života každého z nás. Aj smútok, ktorý ich sprevádza. Dá sa však niekomu, kto trpí smútkom po rozchode, povedať, ako dlho potrvá, kým ho táto vnútorná zožierajúca bolesť prejde?

18.12.2021 07:00
debata
Video
VIDEO: S Vladimírom Hambálkom o rozchodoch vo vzťahu

Psychoterapeut a párový poradca Vladimír Hambálek má na to odpoveď. Hoci konkrétne čísla neponúka. „Keby ste hľadali čísla, nájdete ich. Aj v magazínoch, aj na internete. Ale odpoveď psychológov je, že všetko je individuálne,“ uviedol s úsmevom počas nedávnej návštevy v relácii Ide o nás. Následne však doplnil, že faktorom, ktorý zohráva veľkú rolu, je to, čo nás po rozchode čaká.

„Ak niekam odchádzate a máte kam ísť, neznamená to síce, že nič nestrácate, ale zároveň niečo získavate. Ale ak ste opúšťaný alebo opúšťaná a zároveň zostávate sami, v tej chvíli je pravdepodobne náročnejšie zvládnuť smútok. Niektorí ľudia potrebujú dokonca smútkové poradenstvo,“ vysvetlil odborník.

sex, pár, vášeň, láska, hádka, problémy Čítajte viac IDE O NÁS: Ak máte doma toxického žiarlivca, zo vzťahu je lepšie odísť

Nájdu sa podľa neho aj takí, ktorí hneď po jednom rozchode skočia do ďalšieho vzťahu. Hambálek hovorí, že to je jeden zo spôsobov, ako sa vyrovnávať s náročnou emočnou situáciou po rozchode. „Kým ľudia akceptujú realitu toho, čo sa stalo, prežívajú rôzne veci. Sú ako na hojdačke. Pocity, ktoré prežívajú, nie sú vždy jednoduché. Zvládajú to rôznym spôsobom a jedným z nich je to, že hupnú do ďalšieho vzťahu,“ vysvetlil Hambálek.

Viac o téme rozchod vo vzťahu, dynamike rozchodov a úskaliach, ktorým rozchádzajúci sa partneri čelia napríklad aj v časoch pandémie, sa dozviete v našej relácii Ide o nás. Viac vo videu vyššie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #rozchod #vzťah #Ide o nás

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....