Prečo vďaka „zdravým“ raňajkám nechudneme?

Zabijak štíhlej línie alebo moderný trend zhadzovania nadbytočných kilogramov. Dva protikladné názory na zdanlivo nevinný druh raňajok v podobe chutných cereálií. Otázka znie, či dokážu skutočne pomáhať pri chudnutí, alebo naopak spôsobujú priberanie na hmotnosti.

01.11.2021 07:00
raňajky, sacharidy, ovocie Foto:
Sacharidy a ovocie na raňajky nemusia byť tou najvhodnejšou voľbou.
debata

Za všetko môže cukor navyše

Müsli známe skôr pod zaužívaným pojmom cereálie si našli svoje miesto na stoloch domácností. Zväčša spríjemňujú začiatok dňa, chutia a vyzerajú výborne a vzbudzujú dojem, že prospievajú zdraviu. Okrem toho sa im pripisuje ešte jedna schopnosť – znižovanie telesnej váhy. Müsli pozostávajú z rôznych druhov cereálií. Ich základom sú väčšinou ovsené vločky doplnené o zmes iných obilnín. Typické pre toto jedlo sú aj pridané orechy rôznych druhov, semienka rastlín, sušeného ovocia a niekedy aj cukru. Odborníci sa domnievajú, že rozdiel medzi dobrými a menej vhodnými cereáliami spočíva práve v pridanom cukre. Čím viac rafinovaného cukru nájdeme v tomto druhu potraviny, tým máme väčšie riziko, že sa nadbytok energie uloží v tele v podobe tuku.

Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa

Hoci nové výskumy varujú, že pokiaľ si máme vybrať medzi konzumáciou zdravého alebo nezdravého jedla na začiatku dňa, radšej by sme nemali jesť vôbec. Odborníčka na výživu Monique Tello pre Harvard Health Publishing vysvetľuje, že konzumácia obilnín s pridaným cukrom, sladkých rožkov či palaciniek hneď ráno negatívne ovplyvňuje hladinu cukru v krvi a inzulínu. Posledná spomínaná látka sa uvoľňuje z pankreasu a je potrebná pri spracovávaní sacharidov. „Vysoké hladiny inzulínu spôsobujú premenu zásob cukru na tukové bunky, ktoré sú pre nás zásobníkom energie a tvoria tak telesný tuk,“ vysvetľuje nutričná špecialistka.

Keď sa oplatí čítať obaly potravín

Najhoršou látkou, ktorá špatí müsli je rafinovaný cukor. Ide o bežne používanú surovinu vyrobenú z cukrovej repy. V odborných kruhoch patrí do skupiny disacharidov, ktoré sú v podstate zložené z dvoch molekúl jednoduchého cukru. Približne stogramová porcia müsli v niektorých prípadoch obsahuje viac ako 50 g sacharidov. V rámci tejto skupiny sa však objavuje ešte jedna položka v podobe pridaného cukru. Porcia cereálií tak môže mať aj vyše 15 g obyčajného cukru. Zvyšok tvoria kvalitné bielkoviny z obilnín, orechov a semien rastlín. Okrem toho sa v müsli nachádzajú aj tuky.

nohy, chôdza, schody Čítajte aj Tipy, ktoré vám zlepšia zdravie do jednej minúty

Pridaný cukor nesvedčí štíhlej línii

Podpisuje sa pod prírastok na hmotnosti, zvyšuje riziko vzniku cukrovky, vedie k vyššiemu krvnému tlaku. Magazín Journal of Physiology si posvietil na súvis medzi zdravím nášho mozgu a stravovaním, ktoré je založené na jedení väčšieho množstva cukru. Podľa jeho zistení konzumácia väčšieho množstva tejto látky a nízky príjem takzvaných zdravých tukov negatívne ovplyvňuje takzvané kognitívne funkcie, ku ktorým patrí lepšia pamäť, schopnosť sústrediť a učiť sa.

Hlad závisí od raňajok

Pochutnávanie si na sladkých jedlách hneď v úvode dňa môže mať na svedomí pociťovanie hladu počas celého dňa. Dôvodom je rýchly prísun energie a nárast hladín inzulínu. Pridaný cukor v jedle, a platí to aj o cereáliách, zanecháva pocit hladu počas dňa. Tento stav potom vyvoláva reakciu v podobe chuti na sladkosti. Podľa Harvardskej univerzity cukor, ktorý náš organizmus nedokáže spracovať sa uloží do tukových zásob. Výsledkom tohto procesu je vyššia telesná hmotnosť a zväčšenie podkožného tuku.

Netreba sa ich vzdať, len si správne vybrať

Správny výber müsli je základom zdravého stravovania. Nasmerovať nás môžu etikety potravín, na ktorých je uvedený celkový obsah sacharidov, pridaného cukru a nasýtených mastných kyselín. Dobrou voľbou sú tak cereálie, ktoré pozostávajú napríklad z ovsených vločiek, semien rastlín, orechov a sušeného ovocia. Doplniť ich môžeme nízkotučným mliekom, sójovým mliekom alebo bielym jogurtom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #chudnutie #zdravé stravovanie #müsli #cereálie #zdravé tuky #pridaný cukor

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...