Našli ste pravú lásku? 4 znaky, ktoré podľa psychológov naznačujú, že ostanete spolu navždy

To chce každý, ostať spolu navždy. Nejde len o frázu a pekný verš, ale spoločné želanie každej novo zamilovanej dvojice. Napriek prvotnému nadšeniu, že ste našli svojho dokonalého partnera do koča, do voza, života aj postele, sa mnoho očakávaní končí zlomenými srdcami. Psychológovia našli znaky, ktoré naznačia, že vaša láska môže byť práve tá vysnívaná.

28.09.2021 15:00
láska, vzťah, muž a žena, partneri Foto:
Prvá láska je málokedy posledná, ale všetci tak trochu chceme, aby ňou bola.
debata

Pripomína vám prvú lásku

Prvá láska je málokedy posledná, ale všetci tak trochu chceme, aby ňou bola. Aj preto z výskumu psychologičky Susan Andersen vyplýva, že ak nájdete partnera, ktorý sa značne podobá na vašu prvú lásku, je možné, že to bude vaša konečná stanica. „Časť nášho mozgu totiž neustále hľadá partnerov, ktorí sa podobajú na prvú lásku a ak ich nájde, nechce sa ich vzdať,“ hovorí. Občas to môže byť problém a dôvod, pre ktorý si ženy vyberajú neustále rovnako „nevhodných partnerov. Na to radí nájsť si psychologicky zrelšieho partnera, ktorý však bude mať črty pravej lásky.

Láska je pre vás hodnotou

Doktorka Nancy Kalish je profesorka psychológie na Kalifornskej štátnej univerzite v Sacramente a tvrdí, že vzťah, ktorý vytrvá, neberie lásku ako niečo čo vzniká samo, ale čo je výsledkom vás dvoch. To znamená, že na lásku nepozeráte ako na darček, ktorý dostanete, ale ako na spoločné dielo, ktoré vytvárate celoživotne. Ak nebudete mať neustále predstavu o tom aká láska má byť a nie je, ale naopak každý deň sa pričiníte o to, aby ste pre seba vytvorili krásne chvíle, je to vzťah, ktorý sa nikdy nemusí vyčerpať.

láska, vzťah, muž a žena, partneri Čítajte aj Naozaj niekomu môže vadiť váš šťastný vzťah? Áno! Zistíte to takto

Podpora vzájomnej osobnosti

Každý do vzťahu vstupuje ako osobnosť, ale v zlom vzťahu jedna osobnosť akoby chcela víťaziť nad tou druhou. Nancy Kalish si všíma, že to je začiatok konca. Hoci sa mnohým ženám páči dominantný muž, nevydržia vo vzťahu, v ktorom nebudú rešpektované ich potreby. Aspoň nie dlhodobo. Preto má najväčšiu šancu vydržať vzťah, kde obaja partneri síce budujú spoločný život, ale podporujú osobnostný rast aj svojej polovičky.

Nepotrebujete spolu hovoriť

Des z trápneho ticha na prvom rande zažil asi každý. Na druhej strane psychológovia svorne prikyvujú, že tam, kde je potreba neustále niečo hovoriť, nekvitne pravá láska. Dokážete byť spolu len tak? Držať sa za ruku a vnímať sami seba, svet okolo seba a nepovažovať ticho za trápne, ale za príjemnú kulisu vašej lásky? Budete šťastní. Pretože nie vždy je potrebné využívať slová. Niekedy musia hovoriť činy a srdcia. To je pre dlhodobé vzťahy absolútnym základom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #vzťah po rokoch #podpora #dlhodobý vzťah #šťastný vzťah

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...