Rozchod bez drámy? Skúste to podľa týchto pravidiel

Ako zvládnuť rozchod bez vybičovaných emócií, nadávok, nenávisti či zúrivých a plačlivých scén? Možno pomôžu tieto tri kroky a podarí sa to aj vám.

23.09.2021 13:00
hnev, hádka, rozchod, rozvod Foto:
Na rozchode sa len výnimočne zhodnú v rovnakom čase obaja partneri.
debata

Pomenujte veci, ale úprimne

Na rozchode sa len výnimočne zhodnú v rovnakom čase obaja partneri. K eskalácii emócií tak zvyčajne prichádza na jednej strane, kým tá druhá to chce mať čo najskôr za sebou. Jeden je tak počas rozchodu „na koni“, kým ten druhý ťahá za výrazne kratší koniec. Navyše, ak je už vo vzťahu aj ktosi tretí, je to ešte vášnivejšie. Ako predísť zbytočnej dráme a nekonečnému naťahovaniu sa? Je dôležité byť k sebe aj počas „rozchodu“ navzájom úprimní a vysvetliť partnerovi, prečo vidíte rozchod ako jedinú cestu pre šťastie vás oboch. Treba zdôrazniť, že vaše potreby a očakávania vo vzťahu už nie sú naplnené a ani nebudú. Opíšte zrozumiteľne prečo, uveďte príklady, kedy vám vzťah nefunguje a prečo to považujete za zásadný koniec. Poukážte na chyby, ktoré ste urobili konkrétne vy, na mieste je aj ospravedlnenie.

Šok z rozchodu? Všetko prebolí... Čítajte viac Ak sa tieto znamenia ocitnú v pozícii odvrhnutých ex, je zle

Neťahajte do rozchodu vašich priateľov

So vzťahom sa nadväzujú aj nové priateľstvá a je to tak správne. Ak sa s partnerom rozídete, v žiadnom prípade by ste nemali očakávať, že si vaši priatelia vyberú jednu stranu. Berte ako fakt, že o niektoré priateľstvá prídete a niektoré zostanú. Zahlcovať mejly vašich známych opismi, aký je váš partner hrozný, nemá zmysel. Zachovajte si dôstojnosť pred priateľmi aj pred sebou.

Žiadna nekonečná šnúra obvinení

Vyhnite sa nekonečnej kritike partnera. Tá vedie iba k tomu, že sa začne brániť, pretože nie všetko, z čoho ho obviňujete, je pravda. Áno, on sa chce rozísť, ale to neznamená, že všetko zlo vo vašom vzťahu leží na jeho pleciach. Po vyrieknutí slov: „Je koniec, opúšťam ťa“, máte právo žiadať dôvody a vysvetlenia, ale nezostáva vám nič iné, len rozchod akceptovať. Čím rýchlejšie to pochopíte, tým skôr sa vám uľaví. A vy vykročíte ďalej bez niekoľkomesačnej drámy, ktorá vám výrazne zasiahne do života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #hádka #partner

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...