Koľko osudových lások počas života prežijeme? Nie je ich veľa, ale...

Väčšina ľudí prežije podľa psychológov počas života tri veľké lásky. Každá z nich je dôležitá pre náš rozvoj. Ako ste na tom vy? Koľko osudových lások máte za sebou?

22.06.2021 15:00
manželia, láska, objatie, radosť Foto:
Máte po boku toho pravého?
debata

Prvá láska

Nikto nezabúda na svoju prvú veľkú lásku. Spomienky na ňu majú takú silu, akoby sa udiala iba včera. Pretože sme počas prvej lásky všetko zažili v premiére. Nemáme s čím porovnávať a tak ju veľmi intenzívne žijeme „tu a teraz“. Viera, že ide o „jedinú skutočnú lásku“ a bude trvať navždy, nás núti ignorovať všetky malé problémy, ktoré so sebou prináša. Slepo zbožňujeme svojho partnera a máme tendenciu ho idealizovať. Preto sú rozchody také bolestivé – strata partnera pre nás v danom okamihu znamená „totálny koniec“. Keď sa z rozchodu „otrasieme“, zistíme, že partner nebol, nie je a nikdy nebude dokonalý. Našou snahou do budúcna je nájsť si seberovného partnera.

Druhá láska

Druhá veľká láska so sebou prináša nejaké tie prekážky. Teraz už vieme, že nie všetko môže byť dokonalé. Napriek tomu je začiatok lásky pre väčšinu z nás jazdou na horskej dráhe. Trávime viac času analyzovaním našej lásky namiesto toho, aby sme si ju jednoducho užívali. Takže niet divu, že druhá láska vyžaduje z našej strany veľa úsilia a z dlhodobého hľadiska nemôže vydržať. Spoznávame lepšie samých seba, už tak veľmi nedáme na reči iných a počúvame aj svoj vnútorný hlas – ktorý hovorí, že je úplne v poriadku nasledovať svoje emócie, ale pridať aj čo-to z rozumu. Druhá láska nás teda učí najmä sebapoznávaniu. Zistíme, že občas nemá zmysel držať sa vzťahu zubami-nechtami.

láska, vzťah, manželstvo Čítajte viac Vzťah na veky vekov! Po boku akých znamení má vaša láska šancu prežiť dlhodobo?

Tretia láska

Po druhej láske máme toho všetkého dosť a vlastne už ani nerozmýšľame nad záležitosťami okolo vzťahov – a potom to príde. Tretia veľká láska prichádza, keď ju najmenej čakáme. Najlepšie na tom je, že človek nemá žiadne prehnané očakávania, pretože láska prišla tak nečakane. Učíme sa ju prijímať takú, aká je. Učíme sa, že láska nemusí byť to, čo sme si vždy hovorili… Sme vyrovnaní sami so sebou a máme veľké srdce pre lásku. Tretia veľká láska často prežije aj tie najťažšie obdobia a my sa jej môžeme úplne odovzdať. Je dôverná, intímna, kamarátska… Má veľa nových prívlastkov, ktoré sme dovtedy láske nedávali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #rande #partner

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...