Štyri veci, ktoré musíte vedieť o dlhodobých vzťahoch

Každý chce lásku do konca života, no málokto je na takýto vzťah pripravený. Celoživotná láska totiž rozhodne nevyzerá rovnako ako prvé mesiace, či dokonca roky po nadviazaní partnerstva. No a práve prerod z krátkodobého do dlhodobého horizontu lásky mnohé dvojice neustoja. Nevedia totiž, čo očakávať.

13.06.2021 06:00
raňajky do postele, darček, prekvapenie,... Foto:
Ak chcete lásku na celý život, nemôžete ju brať ako samozrejmosť.
debata

Na vzťahu treba pracovať

Vzťah je niečo, čo sa objaví ako erupcia. Či už ide o lásku na prvý pohľad alebo takú, ktorá vyrastie z partnerstva, ide len o intro. A ak si chcete vypočuť aj niečo viac, bude potrebné na „skladbe lásky“, popracovať. Leigh Norén je terapeutka, ktorá zistila, že mnoho vzťahov končí, keď ani jeden z dvojice nevie, čo sa pokazilo. No nevedia sa ani posúvať dopredu. Preto ak chcete lásku na celý život, nemôžete ju brať ako samozrejmosť. Naopak, neustále vytvárať aktivity, ktoré smerujú k jej rastu, obnove, kultivácii, zlepšovaniu.

Budovanie vzťahu musí byť zábava

Dlhodobé vzťahy prechádzajú rôznymi fázami. Menia sa jednotliví aktéri partnerstva a tým aj vzťah samotný. Preto je nutné brať formovanie vzťahu ako zábavu. Nachádzať nové zábavky, nové vzpruhy a pokiaľ možno v rámci spoločných záľub. Inak vám vyschne v partnerstve zdroj potešenia a každý si nájde svoje zdroje úsmevu. Čo je už len kúsok od fatálneho konca spolužitia.

žena, nahota, kúpeľňa Čítajte aj Nepodceňujte nahotu vo vzťahu. 4 oblasti, v ktorých vám pomôže

Naučte sa čítať jazyk lásky

Psychológ Gary Chapman tvrdí, že existujú rôzne spôsoby, akými ľudia prežívajú a prejavujú lásku. Treba sa v ich naučiť čítať. Pretože pre niekoho môže byť príprava raňajok bežná vec, pre iného je to prejav lásky, ktorý ak polovička dlhodobo ignoruje, vníma ako pohŕdanie láskou. Naučte sa čítať, kde je v partnerových gestách láska a oceňte ich aspoň pohladením a úsmevom. Berte viac vecí ako vyznanie lásky, než samozrejmosť a vzťah bude dlhodobo rásť.

Buďte k sebe atraktívni

Veľkou chybou podľa Leigh Norén je, že partneri prestanú dbať vo vzťahu na svoju atraktivitu. Nie je to o tom sedieť na gauči v kostýme a saku, ale o snahe nerezignovať na príťažlivosť pre toho druhého. Ako po fyzickej, tak aj vnútornej stránke. Pretože práve tá iskrivá príťažlivosť je zárukou pekného života, lásky, vtipu, atraktivity aj sexuálneho života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #vzťah po rokoch #dlhoročné partnerstvo #spolupáchateľ #dlhodobý vzťah

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...