Nielen miláčik, ale aj mušurko či ancoš! Aké prezývky dávajú Slováci svojim láskam?

Milé prezývky alebo oslovenia sú neoddeliteľnou súčasťou nášho života.

22.04.2021 11:00
manželia, láska, objatie, radosť Foto:
Ako ste na tom s prezývkami vy?
debata

Až 42 % ľudí, ktorí majú partnera, pri oslovení používa milú, láskavú prezývku. Tretina z nich (37 %) priznala, že pri tom nehľadí ani na obecenstvo. Používajú ich nielen doma, v súkromí, ale aj na verejnosti. Drvivá väčšina – 93 % oslovuje svojho partnera stále rovnakou prezývkou a ak ju v priebehu života zmenili, tak to bolo v čase, keď prišli deti, alebo keď začali spolu bývať, vyplýva z exkluzívneho prieskumu agentúry FOCUS, ktorý bol zrealizovaný pre značku Kofola. Prieskum prebiehal vo februári 2021 na vzorke 1 018 ľudí vo veku od 18 rokov.

sex, pár, erekcia, erektilná disfunkcia, dvojica, erotika, spánok, budíček, posteľ, milenec Čítajte viac Vždy si zaželajte dobrú noc! Aj to je spôsob, ako posilňovať váš vzťah

Oslovenia inšpirované svetom zvierat sa v rebríčku prezývok tiež prebojovali vysoko. Macík, macinko sú 5. najčastejšou prezývkou, používa ju 6 % obyvateľov Slovenska. S miernym odstupom nasleduje cica, micka, mačička, kocúrik (5%) a ďalšie 4% používajú aj oslovenie chrústik, chrobáčik, mravček. Ale v prieskume sa objavili aj špecialitky ako mušurko, kvietok, žabka, dubáčik, pištek, myšička, slniečko, ancoš, hasič, cmučko, či oškvarok…

Osobitnú kategóriu tvoria milé, láskavé prezývky životnej role partnera, ako mamička, ocino, dedúšik, ktoré používa pri oslovovaní partnera 52 % ľudí.

Aj keď vo všetkých regiónoch Slovenska sú najčastejšími osloveniami miláčik, zlato a láska, prieskum pre značku Kofola zaznamenal aj isté regionálne odlišnosti. Kým oslovenie macík je astejšie používané na západnom Slovensku, na východe to bolo len jednotlivých prípadoch. Naopak Východniari častejšie používajú pre svoje partnerky oslovenie „moja“, ktoré je na západe, ale aj strede Slovenska zriedkavé.

Ak partneri používajú vo svojom vzťahu milé prezývky, až polovica z nich tie prezývky považuje za bežné medzi partnermi. Ale čo je zaujímavé, napríklad pri oslovovaní cica alebo drahý, drahá (33 % a 30 % z respondentov, čo túto prezývku používajú) sa partneri inšpirovali svojimi rodičmi, či dokonca starými rodičmi.

"Z odborného hľadiska vnímame, že prezývky v sebe nesú väčší emočný podtón a sú viac spájané s detským prežívaním, ktoré je vo vzťahu často prítomné. No takéto prežívanie je aj v dospelom vzťahu prínosné, lebo prezývka, často aj zdrobnenina, aktivuje viac emočné časti nášho mozgu a my sa cítime bližšie k partnerovi. Zároveň pri prezývke vnímame našu unikátnosť v tom, že našu polovičku ňou oslovujeme iba my a teda máme to privilégium, ktoré druhí ľudia nemajú,“ vysvetľuje význam prezývok neuropsychológ Robert Krause, odborník na ľudskú dušu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #partner #prezývky

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...