Žijete s manipulátorom? Týchto 5 znakov ho odhalí

Manipulácia je jedna z najhorších vecí, s ktorou sa vo vzťahu môžete stretnúť. Jej problém spočíva v tom, že milovaný človek zneužíva vašu náklonnosť k tomu, aby si s vami „robil, čo chce“. Najhoršie je, že partnerka si to často ani neuvedomuje. Je na čase dať si dole okuliare a pozrieť sa pravde do očí.

12.03.2021 13:00
muž a žena, kríza, hádka Foto:
Všímajte si jeho správanie na začiatku vzťahu k okoliu.
debata

Charakteristické znaky manipulátorov

Keď sa Eden Strong rozhodla zozbierať štúdie o manipulátoroch vo vzťahu, sama nevedela koľkým ženám pomôže. Manipulácia vo vzťahu sa totiž nedá tak ľahko odhaliť. Hlavne preto, že samy ženy majú často pocit, že sa rozhodujú slobodne, hoci pravda je niekde inde. Preto Eden Strong identifikovala vlastnosti mužov, ktorí sú vo vzťahu priam predurčení s vami manipulovať. Pozor na nich.

Nikdy sa neospravedlnia

Nielen vo vzťahu k vám. Všímajte si jeho správanie na začiatku vzťahu k okoliu. Pretože každý robí chyby, každý sa pomýli. Jednoducho neexistuje človek, ktorý by nemal dôvod, aby sa niekedy ospravedlnil. Nájdete len ľudí, ktorí to nikdy neurobia. Voči okoliu, partnerom, deťom, aj cudzím osobám. Je to jeden z významných znakov manipulátora.

Vyvolávajú vo vás pochybnosti

Namiesto podpory sa od nich obvykle dočkáte len vzbudenia pochybností. Nikdy vás neocenia, ale vždy vám predstavia nové „výzvy“. Za motiváciu často zakrývajú vzbudzovanie pocitu, že nie ste tak dobrá, ako si myslíte. Pozor na takéto správanie. Je to silný nástroj manipulácie, pomocou ktorého vás druhá osoba dokáže skutočne dostať pod svoju kontrolu.

Prenášajú zodpovednosť

Je veľmi dobré už na začiatku vzťahu pozorovať, ako sa správa partner k okoliu. Ak mu niečo nevyjde podľa predstáv, je schopný sebareflexie, alebo maximálne vyhodnotí chyby okolia? Ten druhý prípad je jasný manipulátor. Počítajte s tým, že vo vzťahu vás veľmi jednoducho dokáže presvedčiť, že všetko zlé je vaša vina.

Keď si neviete rady, naloží vám

Problémy v práci, v zdraví, v rodine. Ale môže ísť aj o drobnosť, ktorá nevyšla podľa vašich predstáv. Hodili by ste ju za hlavu, nebyť partnera, ktorý vám zrazu naloží, že ide o výsledok vašej neschopnosti. Bude tým vo vás dlhodobo vytvárať pocit menejcennosti a to je manipulátorove najsilnejšie eso v rukáve.

Emocionálne vydieranie

Ak ste s niekým vo vzťahu, tak láska je neodmysliteľnou súčasťou. Preto pozor, ak si partner začne svoje ciele vydobýjať práve cez emócie. „Ak ma máš rada, tak…“ Takto začína každý problémový monológ manipulátora. Treba zo zastaviť skôr, ako sa skutočne budete cítiť vinná za to, že mu neurobíte po vôli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vzťahová kríza #sebareflexia #manipulácia #podceňovanie #citové vydieranie #emocionálne vydieranie

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...