Každá tretia žena zažila násilie v nejakej forme: Najčastejší útočník je partner!

Takmer každá tretia žena na svete zažila za svoj život fyzické alebo sexuálne násilie. Vyplýva to z najnovšej správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), zverejnenej v utorok.

10.03.2021 15:00
Domáce násilie / Týranie / Ženy / Bitka / Foto:
Prípady násilia mnohé ženy začínajú zažívať v pomerne mladom veku.
debata (4)

Podľa WHO ide o najrozsiahlejšiu štúdiu venujúcu sa problematike násilia páchaného na ženách. Spracúva údaje z obdobia rokov 2010 až 2018, čiže nepokrýva obdobie od vypuknutia pandémie koronavírusu.

Ide zároveň o prvú štúdiu svojho druhu od roku 2013, ktorá skúmala prípady násilia na ženách zo 158 krajín sveta páchané ich partnermi, ale aj sexuálneho napadnutia neznámymi útočníkmi. Z údajov WHO vyplýva, že približne 736 miliónov žien a dievčat nad 15 rokov sa stalo obeťou najmenej jedného z týchto útokov.

Zo správy ďalej vyplýva, že takéto prípady násilia mnohé ženy začínajú zažívať v pomerne mladom veku. Fyzické napadnutie svojím partnerom zažila vo vzťahu každá štvrtá žena ešte pred dosiahnutím 30 rokov.

„Násilie na ženách je endemické pre každú krajinu a kultúru,“ vyjadril sa šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Zároveň pripomenul, že počas pandémie, keď mnoho krajín v snahe znížiť mieru nákazy zaviedlo povinné karantény či zákazy vychádzania, prípadov násilia na ženách pribúda. Apeloval na svetové vlády, komunity alebo aj individuálne osobnosti, aby spoločne proti tomuto problému bojovali.

Už na jar minulého roka sme tiež priniesli rozhovor s psychologičkou Hanou Ševčíkovou, ktorá hodnotila nárast domáceho násilia v období prvej vlny pandémie. Prečítať si ho môžete tu.

Výrazne najvyšší počet prípadov predstavuje násilie páchané partnermi. Po celom svete ho na vlastnej koži zažilo najmenej 641 miliónov žien a mladých dievčat, vyplýva zo správy.

Šesť percent opýtaných žien bolo sexuálne napadnutých cudzím mužom. WHO sa však domnieva, že skutočný počet týchto prípadov je ešte vyšší, píše AP. Najzraniteľnejšie sú podľa prieskumu ženy žijúce v chudobnejších krajinách, najčastejšie v južnej Ázii a subsaharskej Afrike.

Najnižšia miera prípadov násilia na ženách bola zaznamenaná v južnej a východnej Európe, ako aj v strednej a východnej Ázii, priblížil britský denník The Guardian. Tieto výsledky však tiež môže skresľovať odvaha žien o násilí hovoriť, čo je napríklad pre ženy vo východnej Európe často problém.

Ak ste sami obeťou, alebo ste sa dopočuli o páchaní násilia alebo utrpení žien, detí alebo seniorov, informujte políciu alebo sa obráťte na Národnú linku pre ženy zažívajúce násilie, ktorá funguje nonstop na čísle 0800 212 212.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #žena #násilie #domáce násilie #výskum #WHO #sexuálne násilie

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....