Odborníčka radí: Takto spoznáte toxický vzťah

Toxický. Populárne slovo. Označuje veci, ktoré nám otravujú život. Ak sa však stáva prívlastkom vzťahu dvoch ľudí, nastáva problém. Jeden z partnerov sa mení na predátora a ten druhý na úbohú obeť. Ako si poradiť s takými vzťahmi prezrádza v rozhovore pre Pravdu koučka PhDr. Bronislava Švrčková známa tiež z webu dobrykouc.sk.

14.02.2021 10:00
manželstvo, vzťah, hádka, rozvod Foto:
Našou najsilnejšou zbraňou je v tomto prípade naša intuícia.
debata

Ako definujeme toxický vzťah?

Toxický vzťah je vzťah, ktorý nás doslova otravuje. Mohli by sme povedať, že otravuje po kvapkách našu dušu. Jeho najväčšou zákernosťou je, že prichádza potichu, častokrát ukrytý za slovami lásky a záujmu. Po krátkom období bombardovania záujmom a láskou začne vypúšťať svoje toxické výpary a začína nás pomaličky otravovať. Pojem toxický vzťah znie ako jasná vec a často si povieme, že nás sa to netýka. Býva to preto, že tejto problematike nerozumieme a je pre nás vzdialená.

Aké signály by sme si mali všímať pri výbere partnera?

Našou najsilnejšou zbraňou je v tomto prípade naša intuícia. Som si takmer stopercentne istá, že každý človek, ktorý spadol do osídiel toxického vzťahu mal na začiatku vzťahu takzvané červené vlajky. To sú také tie situácie, keď napríklad partner je hrubý na čašníčku či predavačku, je krutý k bezbranným tvorom, alebo nemá integritu osobnosti, teda iné hovorí a iné robí. Týchto drobných signálov môžu byť na tisícky. Vždy sa v nás niečo pohne, že toto sa mi nepáči, alebo nezdá. Keď však tieto signály potlačíme a prehliadneme, v partnerstve prerastú často do obludných rozmerov. Nehovorím teraz o tom, že sa máme zaoberať každou banalitou. Máme sa zaoberať tým, čo rozrušilo náš vnútorný svet. Niečo sa nám nepáči a môže to byť veľmi nebezpečné do budúcna.

Patria k hlavným príčinám toxického vzťahu najmä osobnostné a charakterové črty niektorého z partnerov, napr. sklony k manipulácii, poruchy osobnosti a podobne?

Viete, toxický vzťah je taký tanec a na tanec sú potrební dvaja. Na jednej strane je poruchová osobnosť, ktorá ide smerom k manipulácii, narcizmu, histriónstvu alebo antisociálnemu správaniu. Tieto osobnosti si už nesú svoj “balík” a jednoznačne sa im ťažko žije samým so sebou. Je to tým, že nedokážu pracovať so svojimi emóciami a nerozumejú svojmu vnútornému fungovaniu. Pre nich jediná cesta ako vydržať sám so sebou, je nájsť si náprotivok, ale taký, na ktorý budú môcť svoje úzkosti, hnev a frustráciu projektovať. Projekciou myslíme psychologický pojem, keď si svoje vlastné pocity premietame na druhých a poukazujeme na ne ako na jeho pocity, vlastnosti. Toto je vec, ktorú dokážeme málokedy na sebe spoznať a preto to robievame stále dookola. Je to tá tradičná situácia – všetci vidia, čo robím a ako to dopadne, ale my si to nie sme schopní priznať.

Znamená to, že „toxické“ osobnosti priťahujú typy, ktoré môžu ovplyvňovať?

Keď si jedna strana v toxickom vzťahu, teda tá, ktorá je viac predátorská hľadá partnera, je to vždy partner so sklonom k spoluzávislosti. Býva to často rovnako osobnosť, ktorá nedokáže pracovať so svojimi emóciami, ale je vychýlená skôr k neurotizmu, teda k prijímaniu viny a hľadaniu chyby na vlastnej strane. Už asi vidíte kam smerujem. Tieto dvojice sa priam magicky priťahujú k sebe.

Ako sa zvyčajne cítime v takomto nezdravom vzťahu, aké emócie a stavy na sebe začneme pozorovať?

V toxickom vzťahu to ide postupne. Ako sa vraví z veľkej lásky do veľkej nenávisti, pričom to má viacero fáz. Pre mňa je najdôležitejšie, keď klienti na sebe spozorujú fyzické zmeny vo svoj neprospech. Začnú mať psychosomatické problémy, a to od migrén, cez bolesti chrbta, po zápalové ochorenia a podobne. Všetky tieto zdravotné problémy čo majú, bývajú idiopatické, to je lekári im nedokážu určiť príčinu. Ak by sme to tak laicky nazvali, telo sa kazí, je otrávené, nevie sa regenerovať. Mohli by sme povedať, že nám uniká životná energia, ktorá nám pomáha regenerovať a držať telo a dušu v rovnováhe. Striedajú sa nám stavy smútku, beznádeje, hypománie, ale čo je najhoršie, naučíme sa chodiť po špičkách, lebo nikdy nevieme, kedy príde ďalší partnerský toxický výbuch.

Aká je motivácia „toxického“ partnera ovládať život druhého partnera a v podstate ho zničiť?

Ako som spomínala, žijeme a fungujeme na nejakej našej vnútornej životnej energii. Táto energia je niečo, čo dostávame do vienka. Narodíme sa s ňou. A práve túto energiu toxickí partneri nemajú. Chýba im a nevedia si ju sami vyrobiť. Pre nich sú zdrojom tejto energie ich partneri. Asi sa to ťažko chápe, ale určite každý z nás zažil, že sme boli v kontakte s niekým, po kom sme sa cítili doslova vyšťavení, akoby nám ten človek vysal energiu. A potrebujeme si ľahnúť, alebo inak dobiť baterky. Podobný princíp funguje aj v toxickom vzťahu. Je to o výmene energie. Toxický partner ju potrebuje a zároveň sa hnevá na svojho energického partnera, pretože si uvedomuje, že je na tejto jeho energii určitým spôsobom závislý. Aj z toho môže plynúť veľa jeho emočného hnevu a výbuchov voči partnerovi.

Prečo by sme mali odísť z takého vzťahu a je vôbec možné takýto vzťah uzdraviť?

Prečo odísť? Je to boj o vlastný život a zdravie. Nikto z nás nedokáže celý život živiť svojou energiou viacero ľudí. Prosto na to nemáme kapacitu. Musíme sa dobíjať radosťou, dobrými vzťahmi, záľubami, láskou a toto v toxických vzťahoch chýba. Často je to len o tom, čo chce dominantý partner. Sú samozrejme ľudia, čo v takých vzťahoch prežijú celý život, ale je to smutný a prázdny život, pretože je to iba o tom, čo chce partner. Na to, aby sme dokázali odísť však potrebujeme na sebe urobiť obrovskú prácu, na vlastnom sebarozvoji a sebapoznávaní a táto práca nie je vôbec ľahká. Veľa ľudí to vzdá skôr, než začnú. Uzdraviť môžeme jedine seba. A ak sa uzdravíme, tak nám už toxický partner nebude stačiť. Budeme chcieť žiť šťastne.

Aké sú kroky na odchod z toxického vzťahu a ako zabrániť tomu, aby sa partner, ktorého sme opustili znova snažil dostať do nášho života?

Ak roky žijete v toxickom vzťahu, strácate akoby schopnosť rozoznať, čo je pre vás dobré a zlé, pretože ste často tvrdo zmanipulovaní a bojíte sa mať svoj názor. Určite by som odporúčala začať si túto tému študovať. Informácie sú vaša najdôležitejšia zbraň. Čím ste vzdelanejší, tým lepšie budete chápať problematiku toxickej osobnosti a tým lepšie sa budete vedieť brániť. Keď budete mať informácie, nájdite si niekoho, kto niečím podobným prešiel a kto vás pochopí. Nájdite si dobrého terapeuta. Pracujte na svojej osobnosti a ideálne potichu a pre seba. Toxický partner nemá rád zmeny, bude vám vo vašom osobnom raste brániť a snažiť sa vás udržať tam, kde ste boli doteraz za akúkoľvek cenu. A vytrvajte. Žiť šťastný a dobrý život sa dá naučiť.

PhDr. Bronislava Švrčková. Foto: Archív Bronislava Švrčková
Bronislava Švrčková, PhDr. Bronislava Švrčková.
A dosť: Odchod z toxického vzťahu je často jediným spôsobom ako si zachrániť vlastný život a zdravie. Tvrdí pre Pravdu koučka a etikoterapeutka PhDr. Bronislava Švrčková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koučing #partneri #vzťahová kríza #kouč #toxický vzťah #Bronislava Švrčková

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...