Sviatok zamilovaných siaha až do stredoveku. Nemusí byť len o pároch

Sviatok zamilovaných, oslavy lásky, ale najmä obety jedného človeka pre šťastie iných. To je 14. február, Deň zaľúbených, sviatok sv. Valentína, patróna zamilovaných. A aj keď si mnohí myslia, že jeho pôvod je v Amerike, vznikol v starovekom Ríme.

09.02.2021 17:00
valentín Foto:
Sviatok sa slávil v celej Európe už od raného stredoveku. Na Slovensku bol obnovený až po roku 1989.
debata (8)

„Sviatok svätého Valentína sa začal v katolíckej cirkvi oficiálne sláviť počas pontifikátu pápeža Gelasia I., 14. februára roku 496. Skutky, vďaka ktorým si na Valentína všetci zamilovaní spomínajú, sa spájajú s vládou cisára Claudia II. Claudius bol známy svojou záľubou vo vojnových výpravách a odporom k rodinným vzťahom svojich legionárov. Zastával názor, že ženatý vojak starostlivosťou o rodinu oslabuje svoju bojaschopnosť a obetavosť. Preto zakázal svojim vojakom uzatvárať manželstvá. Práve kňaz Valentín tento zákaz ignoroval a naďalej tajne sobášil zaľúbené páry,“ približuje počiatky sviatku zamilovaných etnologička Katarína Nádaská.

Jeho konanie sa donieslo cisárovi, ktorý dal rebelujúceho kňaza uväzniť. Vo väzení liečil chorých kresťanov. 14. februára 269 kat mečom ukončil jeho život. Pred svojou popravou stihol prinavrátiť zrak a sluch postihnutej dcére svojho žalárnika, do ktorej sa, podľa legendy, dokonca zamiloval. Jej otca, Asteria, uzdravenie dcéry presvedčilo o moci Ježiša Krista a s celou svojou rodinou sa mu dal pokrstiť.

Vo svojej podstate tento sviatok nahradil pohanské sviatky, takzvané luperkálie, ktoré sa od nepamäti v Ríme slávili 15. februára. „Luperkáliami Rimania oslavovali známu rímsku vlčicu, ktorá odchovala zakladateľov mesta Romula a Rema. V tom čase sa slávili po celej krajine aj dni bohyne plodnosti Juno, ktoré boli spájané s rituálnymi očistami od zla a s oslavou ženskej plodnosti pred začiatkom nového roka, ktorý sa v starovekom Ríme začínal 1. marca. Ženy a dievčatá boli pri tejto príležitosti obdarovávané kvetmi. Tieto oslavy často prerastali do bujarých a neviazaných orgií, preto ich pápež Gelasius I. v roku 494 zakázal. Aby však cirkev obyvateľom „nahradila“ ich obľúbený sviatok, presunula ho o jeden deň skôr a zasvätila ho svätému Valentínovi, ktorému zverila do opatery snúbencov a zamilovaných,“ vysvetľuje Nádaská.

Sviatok sa slávil v celej Európe už od raného stredoveku. Na Slovensku bol obnovený až po roku 1989. „V druhej polovici 20. storočia bol tento sviatok veľmi populárny v Spojených štátoch s veľkou marketingovou a obchodníckou podporou. Po roku 1989 sa obnovil aj na Slovensku, tiež zo silnou marketingovou podporou predaja valentínskych suvenírov. Na sviatok okamžite pozitívne reagovali tínedžeri a mladí ľudia do 30 rokov,“ vraví etnologička. Dávali si drobné valentínske dary, mnohí muži sa rozhodli požiadať svoje priateľky o ruku práve na Valentína.

Tento sviatok má však, podľa Kataríny Nádaskej, aj širšiu nekomerčnú rovinu. Môžeme si počas neho spomenúť na naše matky, otcov, súrodencov – na všetkých, ktorých máme radi, a vyjadriť im svoju lásku. Nemusí to byť len kúpený gýčový valentínsky darček, ale niečo, čo vytvoríme sami. „Rodičia určite ocenia večeru či obed, ktoré im navaria deti, malé deti určite potešia svojich rodičov vlastnoručne vyrobeným darčekom či kresbou. V duchu vyjadrenia svojej lásky, náklonnosti a vďaky môžeme rôznym spôsobom vyjadriť radosť ľuďom, ktorí sú nám v živote oporou a radi ich vidíme,“ dodala Katarína Nádaská.

Svätý Valentín – čo ste možno nevedeli

  • Najstaršiu zmienku o svätom Valentínovi nachádzame v spise Martyrologium Hieronymianum, pochádzajúcom z 5. až 6. storočia. Ide vlastne o zoznam kresťanských mučeníkov, ktorého autorstvo sa pripisuje svätému Hieronymovi. V tomto diele, rovnako ako v dokumente z 8. storočia, sa dozvedáme o mučeníckej smrti svätého Valentína.
  • Svätý Valentín a jeho skutky vo svojom diele Zlatá legenda (Legenda aurea) z rokov 1255 – 1266 uvádza aj historik Iacop da Varazze.
  • Prečo kytica ako symbol? Sv. Valentín vraj obdarovával mladé páry, ktoré sobášil, pestrými kyticami z biskupskej záhrady.

Ak sa neviete rozhodnúť čím by ste obdarovali Vášho partnera, či partnerku pripravili sme pre Vás niekoľko originálnych Tipov, ktoré isto potešia každého.

odkaz
perex, valentin, pouzivat

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #milenci #história #zamilovaní #sviatok #Valentín #fakty #Katarína Nádaská

+ Vyberajte vhodný typ hydratácie práve pre svoju pokožku.
Šetrite, avšak si dávajte pozor na čom šetríte....

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....