Domáce práce, ktoré sú zdrojom konfliktov, medzi partnermi? Vyhráva...

Najprv sme v zápale práce na nich trávili dni pred Vianocami a ďalšie nás určite čakajú ešte aj počas a po sviatočných dňoch. Domáce práce pritom môžu byť kameňom úrazu vo viacerých vzťahoch.

25.12.2020 12:19
žena, umývanie riadu Foto:
S úsmevom na perách? Umývanie riadu môže spôsobiť aj poriadny konflikt.
debata

Štúdia zo začiatku decembra, ktorú priniesol portál Showerstoyou.co­.uk, upriamila pozornosť na domáce práce, ktoré spôsobujú najviac napätia medzi partnermi, Výsledky z ankety, na ktorej sa zúčastnilo 2459 párov, priniesli zaujímavé informácie.

Obyčajné a jednoduché a každodenné umývanie riadov by človek považoval za niečo, čo nemôže doma zdvihnúť tlak. Ale výsledky hovoria opak. Až 57 percent párov sa dokáže pohádať pre neumytý riad či rozhodnutie, kto z dvojice sa vlastne do tejto činnosti pustí.

Za udržiavaním poriadku pri tanieroch, pohároch a hrncoch nasleduje vynesenie odpadkov. Je to druhá najčastejšia činnosť z domácich prác, ktorá spôsobuje hádky či konflikty medzi partnermi. Priznalo to 47 percent z opýtaných. V tesnom závese potom nasledovalo upratovanie kuchyne, vrátane umývania kuchynskej linky či spotrebičov.

Do prvej päťky domácich prác, ktoré spôsobujú trenice v domácnostiach dvojíc či rodín, sa ešte dostalo umývanie kúpeľne a pranie. Najmenej hádok spôsobuje utieranie prachu a žehlenie. Dôvodom v tomto prípade však bude asi aj fakt, že ide o činnosti, ktoré sa akosi automaticky prisudzujú ženskému pohlaviu a dvojice sa nezvyknú hádať pri rozdeľovaní úloh. Väčšinou totiž žehlenie a utieranie prachu vykonávajú ženy.

Hoci to nie je dominantný dôvod, štúdia ukázala, že domáce práce môžu stáť aj za rozpadom vzťahu. Či k nemu prispieť. To potvrdilo zhruba 15 percent párov, ktoré už za sebou mali nejaký vzťah a ten sa skončil rozchodom. Niektorí opýtaní tiež priznali, že zdrojom konfliktov bol aj fakt, že partner či partnerka niektoré domáce práce nevedeli robiť alebo že ich neurobili poriadne.

My vám želáme, aby ste sa pre domáce práce hádali čo najmenej. Ale zároveň, aby ste si v nich navzájom s partnerom či partnerkou pomáhali!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #konflikt #domáce práce #umývanie riadu

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...