Šťastnejšie manželstvo? Pomôcť môže aj správna farba v spálni... Ktorá?

V snahe o šťastné manželstvo musíme podnikať viacero vecí, ale tušili ste, že podiel na ňom môže mať aj farba vašej spálne?

21.12.2020 14:00
kríza, rozchod, spálňa Foto:
Spokojnejšie manželstvá sú vraj tie, ktoré aj v spálni pracujú so správnymi farbami.
debata

Prieskum, ktorý urobil portál PriceYourJob.co­.uk, vznikol pri dotazovaní bezmála 4400 manželských párov, ktoré dostali otázku, aké šťastné je podľa nich ich vlastné manželstvo. Druhá v poradí bola, akú farbu majú steny v ich spálni. Znie to možno netradične, ale prepojením týchto dvoch zdanlivo nesúvisiacich faktov, vznikol rebríček „najšťastnejších farieb“ do manželskej spálne.

Na prvej priečke sa umiestnila pomerne atypická zelená. Až 89 percent opýtaných párov, ktoré mali doma steny zelenej farby, sa cítili byť v manželstve skutočne šťastné a naplnené. Zelená farba podľa odborníkov symbolizuje rast, plodnosť, pocit bezpečia a trvácnosti. Vytvára tiež pocit komfortu. Samozrejme, reč nie je o ostrozelenej farbe, ale jej jemnejších a pastelových tónoch.

Za zelenou nasledovala béžová. Hoci je to odtieň pomerne nevýrazný, pre pocit spokojnosti a sexuálnu energiu medzi manželmi vraj veľmi prospešný. Až 84 percent párov, ktoré sa cítili byť spokojné v manželstve (a milostnom živote), má steny spálne natreté na béžovo. Tretiu priečku potom obsadila farba červená so 77 percentami.

Na opačnom konci rebríčka je trojica odtieňov, ktoré zjavne toľko radosti, spokojnosti či sexuálnej žiadostivosti partnerom neprinášajú. Reč je o farbe bielej, hnedej a fialovej. Toto trio na stenách v spálni poukazovalo na menej šťastné a vyrovnané manželstvá párov. Podľa odborníkov vytvárajú tieto farby v našej hlave často pocity smútku, nenaplnenia či chladu a izolácie.

Portál oslovil aj psychológa a konzultanta Lee Chambersa, ktorý zdôraznil, že ľudia často podeceňujú význam farieb v ich živote. „Často neberieme do úvahy, ako môžu rôzne farby ovplyvniť naše emócie pri hľadaní odtieňa pre našu spálňu. Výskum ukázal, že trávenie času obklopený určitými farbami môže mať vplyv na naše emócie, náladu a správanie. Najmä v domácnosti to môže mať vplyv na to, ako sa cítime každý deň," komentoval Chambers.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spokojnosť #šteňa #farba #spálňa #zelená

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....