5 zdravotných benefitov maznania. Predohra je účinnejšia ako sex

Prínosy sexu pre zdravie, psychiku aj partnerskú pohodu sú dnes každému dobre známe. Lenže aj maznanie, láskanie a nežnosti majú neskutočne pozitívny vplyv na telo. Akurát sa o tom často nehovorí. Oddnes už nikdy nebudete považovať predohru len za predjedlo. Je to plnohodnotný chod dodávajúci zdravie, šťastie a energiu.

24.11.2020 13:00
intimity, erotika, vôňa, láska Foto:
Pri láskaní, maznaní a objímaní sa vylučuje oxytocín a ten vychytá miesta stresovému hormónu kortizolu.
debata

Sila fyzického dotyku

Maznanie je pre ľudské telo dôležitejšie ako samotný sex. Psychológ James Córdova si dokonca myslí, že všetky pozitíva, ktoré sa pripisujú sexu sú vlastne len priradené nesprávnemu autorovi. Nie je to výsledok koitu, ale maznania, láskania, dotykov a všetkého, čo so sexom súvisí. Ako hovorí: „Rýchlovka nemá tak dokonale pozitívny vplyv na telo ako dlhé milovanie. A rozdiel je práve v predohre.“

Zníženie stresu

Pri láskaní, maznaní a objímaní sa vylučuje oxytocín a ten vychytá miesta stresovému hormónu kortizolu. Takže ostanete pokojnejšia a lepšie naladená. Stres opadne a vy sa budete cítiť lepšie. Štúdia z roku 2018 dokonca naznačuje, že stačí aj objatie s blízkym človekom, ktoré nie je predohrou a v stresovej situácii sa vám ako zázrakom uľaví.

Lepší spánok

Aj sex je cestou k sladkým snom, ale obvykle častejšie u mužov. Na mnoho žien má opačný efekt a po sexe sú príliš nabudené, aby zaspali. Tu prichádza na rad maznanie. Je skutočnou terapiou na zaspávanie. Preto ženy snívajú o zaspávaní s milovaným človekom v náručí. Rolu uspávanky v tomto prípade opäť preberá oxytocín.

Lepšia imunita

V ľudskom tele všetko so všetkým súvisí. Ak sa cítite dobre, aj váš imunitný systém rýchlo porastie. Naopak stres, úzkosť, strach, znižujú obranyschopnosť organizmu a aj z choroby sa následne veľmi zle zotavíte. Vďaka maznaniu, hladkaniu a dotykom zabudnete na stres a to dovolí vášmu imunitnému systému pracovať naplno.

Lepšia psychická odolnosť

Psychologička Sabrina Romanoff sa vo svojej práci venovala návykom psychicky odolnejších ľudí a takým, ktorých z koľají pohody vykoľají aj menšia roztržka. Našla odpoveď. Ľudia, ktorí objali svojho partnera pred odchodom do práce, dopriali si aspoň pár minút láskania, mali omnoho lepšiu psychickú odolnosť. Netrpeli depresiami a úzkosťami v takej miere, ako ľudia, ktorí koho láskať nemali, alebo túto možnosť nevyužili.

Viac empatie vo vzťahu

Sabrina Romanoff si všimla, že dvojice, ktoré sa intenzívne venujú láskaniu, hladkaniu a predohre, majú menej sporov. Vedia sa lepšie vžiť do kože toho druhého a lepšie si rozumejú. Počas dotykov komunikujeme s partnerom telom a rečou tela sa jednoducho nikdy nepohádate, ale vždy dospejete k zhode.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #milovanie #dotyky #predohra #láskanie #objatie #maznanie #hladkanie

+ Robte niečo, preto aby sa vám aj naďalej žilo tak dobre ako doteraz.
Neodkladajte v práci niečo, čo môžete...

+ Vyvážená strava a dostatok odpočinku zlepšia vaše zdravie.
Finančná príležitosť sa ukáže, keď sa to najmenej...