Milostné vzťahy v období koronakrízy? Ľudia hľadajú niekoho za každú cenu

Po uzavretí miest, kde je možné nadviazať milostný vzťah a miest, kde sa ľudia môžu stretávať, ako sú sauny, bary, diskotéky či športoviská, sa zdá, že je po romantike.

06.11.2020 15:00
online zoznamka, sociálne siete, sociálna sieť Foto:
Kde nájsť partnera počas koronakrízy?
debata (1)

Kvôli rúškam nie je možné randiť a pozvať druhého do divadla, kina alebo reštaurácie. Sú za týchto podmienok slobodní ľudia nútení držať pôst?, pýta sa francúzsky denník Le Monde.

Našťastie, zostáva možnosť stretávať sa v zamestnaní. Podľa údajov Francúzskeho ústavu pre výskum verejnej mienky (IFOP) z roku 2018 si až 53 percent mužov a 30 percent žien niekoho vyhliadlo v práci a 35 percent prešlo od slov k činom. Väčšinou sú to úradníci (42 percent), zatiaľ, čo u robotníkov to je menej (29 percent). Naopak, ľudia, ktorí teraz pracujú z domu, nemajú inú možnosť, než flirtovať napríklad cez Zoom.

Zo situácie vzniknutej kvôli Covidu-19 ťažia internetové zoznamky. Už každý štvrtý Francúz pokúšal v poslednej dobe svoje šťastie na týchto platformách, zatiaľ, čo v roku 2006 to bol jeden z desiatich, uvádza IFOP. Od minulého roka vzrástla prevádzka na týchto aplikáciách z 30 na 40 percent. Tinder, čo je líder trhu medzi mladými, hlási nárast o 50 percent od doby, čo nám Covid-19 zmenil život. Ak už nemôžeme dôverovať náhode, zostáva algoritmus a stretávanie sa prostredníctvom videohovorov.

Podľa výskumu IFOP publikovaného v čase uvoľnenia opatrení hľadá 82 percent mužov a 96 percent žien stabilný vzťah. Žiadne nevery alebo sklony k sexuálnym vzťahom s viacerými partnermi zároveň. Nedávny prieskum ústavu OpinionWay/Happn odhalil, že 75 percent Francúzov túži po tradičnom vzťahu, zatiaľ, čo len sedem percent sníva o voľnom vzťahu medzi partnermi, ale len tri percentá v takom zväzku žijú a 11 percent chce zostať navždy slobodnými. Táto túžba vlastniť a mať exkluzívny vzťah vedie k tomu, že keď sa všetko zrúti, ľudia zo vzťahu odchádzajú.

Nepoteší ani to, že vládne určitý pesimizmus, pokiaľ ide o hľadanie spriaznenej duše: 80 percent Francúzov zisťuje, že doba nie je priaznivá pre romantiku. Toto percento rastie na 88 percent medzi osobami vo veku nad päťdesiat rokov.

Návrat ku vzťahom so sexuálnou, citovou a psychickou istotou nachádzame aj na medzinárodnej scéne. Vyplýva to z výročného prieskumu spoločnosti Match.com, ktorá vlastní najväčšie internetové zoznamky. Dve tretiny slobodných hovoria, že chcú mať viac času na to, aby poznali svojich potenciálnych partnerov. Zoznam ich požiadaviek je povážlivo obmedzený: ľudia hľadajú niekoho za každú cenu, pretože zajtrajšok je neistý. Nároky sú nižšie: 59 percent respondentov uviedlo, že rozšírili pole hľadania partnera a 61 percent osôb mladších ako dvadsaťpäť rokov a 49 percent osôb vo veku od dvadsaťpäť do tridsaťpäť rokov uvádza, že sa menej ako predtým sústreďujú na fyzický vzhľad. Je to snáď návrat k vnútornej kráse? Uvidíme.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #zoznamka #koronavírus

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...