Povedz mi, ako doma spíte, ja ti poviem, kedy sa rozvedieš...

Zdá sa vám veta z titulku nasledujúceho textu pritiahnutá za vlasy? Jasné, za rozvod môže väčšinou viac vecí, ako len spánková poloha dvoch partnerov. Ale nedávny prieskum priniesol zaujímavé zistenia.

06.11.2020 07:00
sex, starí ľudia, spánok, posteľ Foto:
Aké polohy v spánku a manželskej posteli sú príznakom, že sa môže schyľovať k rozvodu?
debata

Portál TheDozyOwl.co.uk urobil prieskum na vzorke bezmála 10-tisíc užívateľov (4987 žien a 4786 mužov), ktorých v najbližších týždňoch a mesiacoch čaká rozvodové konanie, alebo sú tesne po ňom. Otázka stála, ako vyzeralo spanie so životným partnerom, ktorému sa napokon rozhodli dať zbohom. A z tohto dotazníku vyplynul tiež zoznam spánkových polôh, ktoré sú časté pre partnerov pred rozvodom.

Vôbec najčastejšou polohou pri spaní bola takzvaná poloha lyžice. Mala však svoje špecifikum. Zvyčajne je poloha lyžica o dvojici ležiacej na boku, partner má pred sebou partnerku a dotýka sa jej prednou časťou tela, ona je k nemu chrbtom. Táto poloha sa však môže odohrávať aj naopak, teda, že objímajúcou je partnerka, ktorá akoby „chráni“ svojho partnera. Až 86 percent opýtaných uviedlo, že táto poloha spánku bola najčastejšia pred ich rozvodom.

„Možno som sa k nemu správala príliš materinsky. Táto poloha môže byť určitou výpoveďou môjho správania sa k nemu a myslím si, že on sa možno cítil príliš odzbrojený, nemužný,“ uviedla v rámci výsledkov prieskumu 52-ročná Mary.

Za polohou lyžice sa ocitla s 82 percentami hlasov poloha objímajúcich sa nôh. Nie je to myslené, samozrejme, doslovne. Často ide len o pozíciu, kde sa nohy partnerov navzájom dotýkajú, pričom ale zvyšok tela zostáva bez kontaktu s partnerom.

Absolútne žiaden kontakt, navyše s orientáciou na opačné strany, je tretia „najrozvodovejšia“ poloha (78%), keď partneri spia k sebe otočení chrbtom a nedotýkajú sa. Takáto pozícia však môže jasne naznačovať hádky a konflikty, ale tiež odstup, ktorý medzi manželmi vznikol počas rokov fungovania.

V prieskume sa potom logicky určila aj niekoľko spánkových polôh, ktoré sa objavuje menej často u párov smerujúcich k rozvodu a zvyčajne sú skôr typické pre partnerov, medzi ktorými je všetko v poriadku. Všetky tri polohy, ktoré dotazník určil, sú pri tom o vzájomnom kontakte – či už fyzickom dotyku, alebo orientácii jeden na druhého.

Reč je o spánku dvojice, keď sú otočení tvárami k sebe, hoci sa nedotýkajú. Blízkosť tiež naznačuje poloha partnerov otočených k sebe a nežne sa túliacich. V zozname „bezpečných“ polôh je potom tiež taká, kde sa partneri obrátia k sebe chrbtom, ale zároveň sa chrbtami dotýkajú.

A ako ste na tom doma vy?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozvod #spánok #partneri #poloha

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...