Prekvapí vás, čo vedie k častým rozchodom párov

V dlhodobej štúdii vedci zistili zásadný dôvod, prečo sa páry rozchádzajú.

27.10.2020 17:00
rozvod, rozchod, hádka Foto:
Rozchod na spadnutie?
debata

Dôvody rozchodu dvojice môžu byť rôzne – od nevery, cez nudu a vzájomné odcudzenie sa až po problémy s financiami či s rodinou partnera… Psychológ John Gottham a jeho tím z „University of Seattle“ štyridsať rokov skúmali hlavné „spúšťače“ rozchodov. Dospeli k prekvapivému výsledku. Pri hádkach robíme všetci rovnaké chyby a práve tie môžu viesť k rozchodu páru.

Spôsob, akým navzájom komunikujeme počas hádky – nerešpektovanie sa, kritika, ignorovanie či urážanie partnera – to sú najčastejšie dôvody následného rozchodu. Hádka totiž vyplavuje na povrch veci, ktoré sme aktuálne ani riešiť nechceli – od neumytého riadu v kuchyni, cez bývalú priateľku až po neuspokojivý sex v poslednom období. Partneri sú navzájom „prevalcovaní“ negatívnymi myšlienkami toho druhého, o ktorých možno ani netušili. Dostávajú sa im do uší vo zvýšenej miere a bez možnosti akéhokoľvek riešenia – toľko výčitiek naraz sa ani vyriešiť nedá. Namiesto konštruktívneho dialógu sa tak jeden z partnerov automaticky siahne, aby situáciu ešte nevyhrotil.

Ale aj takéto „stiahnutie sa“ je chybou, pretože na ostrú kritiku partner len tak ľahko nezabudne a nosí ju v hlave. Takéto časté hádky, ktoré sú zle vedené, majú potom za následok rozchody.

Aká komunikácia je v takýchto prípadoch správna? Priama a nenásilná – dôležité však je, aby sa obe strany upokojili a pokúsili sa o dialóg, nie o vzájomné osočovanie sa. Hádka v afekte nie je nikdy dobrým riešením vyhrotenej situácie a vedie iba k väčšiemu hnevu. „Stôl“ však treba vyčistiť – partneri sa musia dohodnúť na dialógu, ktorí obaja akceptujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #partner #koniec vzťahu #nevera hádka

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....