Sex vo vzťahu. Ako veľmi je dôležitý a čo hrozí pri nesúlade?

V partnerskom vzťahu má sexuálny život svoje nezastupiteľné miesto. Práve sex oddeľuje kamarátstvo od partnerstva. Lenže medzi dvoch ľudí nevnáša len potešenie. Je vzácnym tmelom, ktorý ak vyschne, zrútiť sa môže celý vzťah.

09.10.2020 14:09
muž, žena, láska, sex, spánok, posteľ, láska,... Foto:
Milostné zážitky s partnerom prehlbujú citovú väzbu.
debata (1)

Sex nie je len o potomkoch a rozkoši

Milostné zážitky s partnerom prehlbujú citovú väzbu. Nielen vďaka vzájomnej náklonnosti, ale aj prostredníctvom hormónu oxytocínu. Ak dokonca máte uspokojivú sexuálnu frekvenciu, vzťah vyhodnotíte ako šťastný. Bez toho majú ľudia partnerstvo tendenciu hodnotiť neuspokojivou známkou. Rovnako je sex aj o príjemných pocitoch a zábave. Prináša mnoho benefitov, ktoré patria do stabilizačného piliera celého spolužitia.

Láskyplnejší vzťah

Štúdia z roku 2017 poukázala na súvislosť medzi sexuálnou aktivitou a celkovou mierou spokojnosti vo vzťahu. Pritom sa ukázalo, že čím častejšie mala dvojica sex, tým si ho užívala radšej. A to nielen pre pocit rozkoše, ale práve aj pre citové a psychologické dopady na vzťah. Preto ak chcete mať príjemné manželstvo, tak by ste okrem komunikácie, spoločných záujmov a aktivít nemali rozhodne zanedbávať ani aktívny sexuálny život.

Pozor na nesúlad

Podľa štúdie Mayo Clinic je sexuálny nesúlad veľkým partnerským rizikom. dokonca je porovnateľný až s rozdielnymi názorovými, či filozofickými postojmi. Nesúlad produkuje frustráciu, nespokojnosť a agresiu. Lenže pozor. Nielen na strane toho, kto túži po aktívnejšom živote. Aj u toho, kto je tlačený do kúta a sexuálnu aktivitu berie ako niečo, čo druhý vyžaduje. Práve v takýchto situáciách je potrebný rozhovor a nájdenie správnej miery. Ak sa to nepodarí, riziko rozchodu je skutočne omnoho väčšie ako pri bežných partnerských problémoch.

Vytvorte si telesnú pohodu

Aby ste k sebe našli cestu aj telesne a smerovali k vyrovnanému sexuálnemu životu, výskum Mayo Clinic odporúča, aby ste s partnerom čo najviac pestovali intímny kontakt aj mimo postele. To znamená bozky, dotyky, objatia, pohladenia aj počas dňa. Takéto správanie môže do veľkej miery uspokojovať túžbu sexuálnejšie založeného partnera a na druhej strane zdvihnúť túžbu a libido u partnera, ktorému stačí aj menšia porcia sexu. Telesný kontakt a neha, skutočná, nehraná a úprimná, môžu zachrániť sexuálny život a s ním aj celý vzťah.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vášeň #sexuálny život #partnerský vzťah #zdravý sex

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....