Rúška sú požehnaním pre nesmelých. Dokážu tiež oživiť proces zvádzania!

Bývajú mierni, rezervovaní a neradi sú stredobodom pozornosti. Pre týchto skôr nesmelých ľudí je pobyt v zamestnaní či na ulici s tvárou zakrytou od nosa po bradu úľavou, píše francúzsky denník Le Figaro.

07.10.2020 17:00
Záber zachytáva vojvodkyňu Kate s ochranným... Foto: ,
Záber zachytáva vojvodkyňu Kate s ochranným rúškom na tvári počas návštevy detského centra Baby Basics Sheffield.
debata (1)

Ak rúška niektorých ľudí dusia, ťažko sa im dýcha, zhoršuje sa im pleť a denne sa stretávajú so zápachom z úst, ktorý doteraz – našťastie – nepoznali, zdá sa, že iných oslobodzuje. Niektorí ľudia sú totiž pri pomyslení, že ich zakrýva maska, ďaleko pokojnejší.

To, že rúška niekomu uľahčujú každodenný život, je podľa psychiatra Antoina Pelisola celkom pochopiteľné. „Skrývajú reakcie. O zakrytí tváre napríklad snívajú ľudia, ktorí majú obavy, že sa na verejnosti budú červenať. Na výraze tváre sa predovšetkým odrážajú emócie, ktoré možno horšie skryť ako potiace sa alebo trasúce sa ruky,“ pripomína Amélie Rousseauová, profesorka psychológie na univerzite v Lille.

Doplnok z doby covidu-19 môže potešiť rezervované a introvertné povahy. Spríjemňuje život tým, ktorí nechcú byť pozorovaní, ktorí sa obávajú pohľadu či súdov druhých. „Niektorí citliví ľudia si rovnako môžu želať, aby mali akýsi pancier, aby ich vnútorný svet nebol všetkým na očiach,“ dodáva psychiater Jean-Christophe Seznec.

Podľa psychoanalytičky Florence Lautrédouovej suplujú rúška, ktoré vonku nosia všetci, tak trochu službu uniformy. „Tí, ktorí nechcú priťahovať pozornosť, môžu vyjsť ľahšie z domu, pretože nikto nevie, čo sú zač. Stávajú sa súčasťou akéhosi celku, je to ako keby sme všetci nosili modrú blúzku,“ vysvetľuje.

U osôb, ktoré trpia veľkou nesmelosťou, ktorá ich v bežnom živote takmer paralyzuje, avšak môže rúško naopak vyvolávať úzkosť. „Tvár druhého je zakrytá, takže nesmelý človek nevidí reakcie. Môže teda pociťovať väčšiu neistotu a pýtať sa: čo si o mne pomyslí?“, uvádza psychiater Jean-Christophe Seznec. A nezabúdajme ani na to, že rúška nútia ľudí hovoriť hlasnejšie, aby im bolo rozumieť. To môže byť pre niektorých prekážkou.

Rúška teda dodávajú istotu tým, ktorým chýba. Sú tým, čo niektorí spontánne robia s líčením. „Všetko, čo chráni, má upokojujúcu stránku,“ hovorí psychologička Amélie Rousseauová. Chopiť sa slova vyzbrojení maskou alebo niekoho v dopravnom prostriedku napomenúť, že nemá rúško správne nasadené, je teda jednoduchšie. „Máme menší strach z pohľadov tých druhých, rúško nás chráni,“ dodáva.

Niektoré povahy sa dokonca môžu obávať dňa, kedy bude možnú ochranu musieť odložiť. „Dobre sme to videli v čase, keď boli opatrenia proti koronavírusu uvoľnené. Niektorí ľudia nechceli vychádzať z bytu, pretože sa doma cítili bezpečnejšie. Keďže rúško upokojuje, budú ho niektorí nejaký čas ešte nosiť,“ uvádza Amélie Rousseauová.

A keď sú vidieť len oči, človek sa viac odvažuje. Na ulici sú pohľady výraznejšie. „Je ľahšie pozerať sa niekomu do očí s rúškom, pohľady sú preto intenzívnejšie. Bez ochrany by mnohí odvrátili pohľad,“ konštatuje psychoanalytička Lautrédouová.

Podľa Pascala Lardelliera, experta na medziľudské vzťahy, rúško dokonca znovu oživuje proces zvádzania. Ide o efekt „maškarného plesu“, ktorý uľahčoval zoznamovanie nesmelých. „Erotika pramení z odhaľovania. Ľudia sa najprv k sebe priblížia a potom nechajú toho druhého preniknúť do svojej intímnej zóny. Ide skutočne o dobývanie intímneho sveta a ľudia sa vtedy pýtajú: kedy si zloží masku?“ uvádza.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hanblivosť #plachosť #koronavírus #ochranné rúška

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...