Ako sa zmení váš sex po menopauze. Na toto sa pripravte

Menopauza jedného dňa vtrhne do života každej ženy. A zmení toho veľa. Preto je lepšie byť pripravenou, ako prekvapenou. Najvýraznejšie sa dotkne sexuálneho života. Pri dobrej príprave na zmeny však nemusí znamenať jeho koniec, ba dokonca ani oslabenie.

01.10.2020 07:00
menopauza - návaly tepla - žena v prechode Foto:
Stačí sa zdravo stravovať, prijať samú seba a viac priestoru v sexe venovať intimite.
debata

Vaša vagína sa zmení

Menopauza ženy pripraví o možnosť stať sa matkami a tak prirodzene aj vagína stráca niektoré funkcie. Sexuologička Mary Jane Minkin uvádza, že až viac ako 80 % žien začne pociťovať pri sexe isté problémy. Po menopauze poklesne hladina estrogénu, steny vagíny sa stávajú tenšími a strácajú pružnosť. Tu môže pomôcť používanie kvalitného lubrikantu a cvičenie kegelových cvikov, ktoré podporia pružnosť a vitalitu celej oblasti vrátane svalov vagíny.

Pokles libida

Deje sa z dvoch dôvodov. Mary Jane Minkin upozorňuje, že za poklesom záujmu o sex u žien nemusíme hľadať vždy len hormonálne zmeny. V mnohých prípadoch je dôvod nepohodlný a bolestivý sex, ktorý sa po menopauze vyskytne. Komu by sa chcelo milovať, ak sa stratilo čaro príjemného zážitku. Preto ako prvé radí sexuologička rozhovor, zmenu milostných návykov, prístupu, viac láskania. Ak bude sex opäť príjemný, bude aj žiadaný. Ak je nechuť výsledkom hormonálnej búrky, môže pomôcť porada s lekárom. Mnohým ženám pomôže aj aktívne silové cvičenie, ktoré dokáže opäť naštartovať nielen kondičku, osviežiť telo, ale aj zvýšiť libido.

Nepohodlie s vlastným telom

Mary Jane Minkin upozorňuje, že sexuálne správanie žien často v menopauze zmení vnímanie samých seba. Mnohé sa začínajú vnímať menej atraktívne. Nespokojnosť s vlastným telom sa často premieta aj do neochoty milovať sa s partnerom. Práve tu hovorí Mary Jane Minkin o význame správneho stravovania a cvičenia, čo pomôže ženám cítiť sa lepšie aj atraktívnejšie. Výrazne to podporí aj záujem o telesné zblíženie.

Sex môže byť konečne najlepší v živote

Aby však nevyzerala menopauza ako milostná tragédia, Mary Jane Minkin hovorí, že sex môžete dokonca výrazne zlepšiť. Stačí sa zdravo stravovať, prijať samú seba a viac priestoru v sexe venovať intimite. Vo svojej praxi uvádza mnoho situácií, kedy ženy po menopauze skutočne ožili. Prestali ich trápiť výkyvy nálad spojené s menštruačným cyklom. Skúsili nové praktiky, možnosti, iné druhy nehy a láskania. Mnohé až na prahu šesťdesiatky objavili to pravé sexuálne uspokojenie. Preto sa netreba ničoho báť. Stačí si zachovať zdravý prístup k svojmu telu, využiť možnosti, ktoré sú dnes k dispozícii a milovať sa možno krajšie ako kedykoľvek pred tým.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #libido #orgazmus #menopauza #klimaktérium #sex po menopauze

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...