Ako s dobrým vzťahom súvisí sebapoznanie a sebaúcta? Aj to prezrádza uznávaná psychologička

Bestseller populárnej nemeckej psychoterapeutky Stefanie Stah, Každý dokáže mať vzťah, ponúka efektívnu pomoc pri budovaní úspešných, plnohodnotných a dlhotrvajúcich partnerských vzťahov.

24.09.2020 15:00
láska, vzťah, zamilovanosť Foto:
Ako sa dopracovať k fungujúcemu vzťahu?
debata

Autorka ukazuje spôsob, ako môžete vyviesť svoj vzťah z krízy. Verí, že princípy sebapoznania a osobného rozvoja, o ktorých vo svojej knihe hovorí, sa týkajú každého z nás a že harmonické vzťahy nie sú vecou šťastia, ale otázkou osobného rozhodnutia.

Stefanie Stah, ktorá má aj úspešný podcast nesúce jej meno, v ktorom radí ľuďom ohľadne vzťahov, okrem iného prízvukuje, že napríklad porovnávanie sa s ostatnými, od ktorého nás mnohí vystríhajú, nejde len tak vytesniť z našich životov. „Nemôžeme sa zaobísť bez porovnávania. Iba tak sa môžeme učiť, kto sme. A tiež s ním súvisí potreba uznania a sebaúcty. Ľudia so stabilným sebahodnotením však svoje sebavedomie neznižujú neustálym porovnávaním sa so zdanlivo úspešnejšími,“ opísala Stefanie Stah v rozhovore pre nemecký magazín Brigitte.

Každý dokáže mať vzťah

Ako naše sebahodnotenie ovplyvňujú podľa nej sociálne siete? „S neustálym tvrdením, že sociálne médiá spôsobujú depresiu, by som bola opatrná. Je to len nové médium. Kedysi sme sa navzájom porovnávali na školskom dvore, čo tiež nebolo lepšie, naopak, niekto, kto nevyhovoval platným normám alebo ideálom krásy, bol nemilosrdne vylúčený. Dnes môže takmer každý nájsť svoje miesto na internete v spoločnosti rovnako zmýšľajúcich ľudí. Tiež je otázka, s kým sa porovnávam. Samozrejme, že upadám do depresie, keď si stále pozerám instagramové obrázky topmodeliek. Ale tiež môžem pokojne pokrčiť plecami a povedať: ‚Dobre, tak jednoducho nevyzerám ako Toni Garrn‘,“ opísala psychologička.

Kniha učí ako hľadať zdravú rovnováhu medzi blízkosťou a slobodou i to, ako aktívne formovať svoje partnerstvo. Pretože vzťah je v prvom rade živý element a ako taký vyžaduje každodennú aktivitu a starostlivosť. Autorka presvedčivo a realisticky ukazuje, že posunutie vlastnej optiky a nazerania na partnera možno dosiahnuť svedomitou prácou s vlastným vnútorným dieťaťom. Predovšetkým je dôležité posilniť sebaúctu a nájsť rovnováhu medzi adaptáciou a sebavedomím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stefanie Stah

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...