Milostná harmónia prospieva psychickej aj fyzickej forme

More, sex a slnko, hovorí pieseň. Leto praje zbližovaniu a milostným hrám. Tie napomáhajú tomu, aby sme podporili našu fyzickú i psychickú formu.

10.08.2020 06:00
sex, vzťah, problém Foto:
Muži oslovení v štúdii hovorili, že sex je vždy v ich tele i duchu prítomný a že ho nedokážu vždy dobre kontrolovať.
debata (1)

Vzťah medzi telom a duchom je zrejmý, najmä pokiaľ ide o sexualitu. Vedecké práce ukázali, že muži a ženy, ktorí majú harmonický intímny život, majú lepšiu psychickú a somatickú rovnováhu, píše francúzsky denník Le Figaro.

To má niekoľko dôvodov: prežívanie radosti a šťastia sprevádza sekréciou hormónov, ako sú endorfíny, hormóny radosti, ktoré nám zaisťujú telesné uvoľnenie nevyhnutné pre rovnováhu tela. Je známe, ako je na telesné uvoľnenie citlivý kardiovaskulárny systém. Endorfíny navodzujú stav eufórie, stimulujú akciu a posilňujú sebadôveru a sebaúctu.

Väčšina živočíšnych druhov má svoju „sezónu lásky“. Ale ako sa približujeme k ľudskému rodu, a je to vidieť už u veľkých opíc, sezóna lásky mizne a prejavuje sa tendencia prevádzkovať sex po celý rok, aj v dobe neplodnosti. U ľudí pozorujeme zvýšenie sexuálneho záujmu na jar a v lete, a to ako z dôvodov biologických (sexuálne hormóny sú stimulované slnečným svitom), tak aj psychologických, pretože leto prispieva k intímnym kontaktom a stimuluje sexuálnu túžbu signály, ktoré vysielame svojmu okoliu: ľahký odev či viac odhalené telo. V lete vysielame signály naznačujúce ochotu k láske a máme na ňu viac času.

Na základe dopytovania viac ako 2000 mužov na ich intímny život, ich city a sexualitu sa ukázala skrytá tvár týchto mužov, ktorí o svojom intímnom živote inak nikdy nehovoria. Všetci hovorili, že sex je vždy v ich tele i duchu prítomný a že ho nedokážu vždy dobre kontrolovať, ale tiež priznali hlboké city, oveľa hlbšie, než by sme si mysleli. Tento neznámy muž je predovšetkým mužom citovým, pre ktorého sú sex a intímne gestá signálmi lásky.

Práve tu tkvie jedno z najväčších nedorozumení medzi mužom a ženou: muži očakávajú gestá a ženy zase slová, ale obaja hovoria o láske. Muža môžeme upútať gestami lásky, citovými prejavmi a fyzickou nehou, ktoré sú pre neho dôkazmi vzťahu, ktorý ho spája s milovanou bytosťou. A to je v príkrom rozpore s očakávaním ženy, ktorá vyžaduje slová lásky a verbálne dôkazy.

Naše dve sexuality, mužská a ženská, nie sú stvorené na to, aby boli prežívané rovnakým spôsobom. Musíme sa teda naučiť rešpektovať rytmus a priania toho druhého.

Ako teda muž dnes upúta ženu? Muži hovoria, že to je neha a city, ktoré dominujú v očakávaní žien. Je ťažké odpovedať na túto otázku prostredníctvom svedectva mužov. Otázku, ako uviesť do súladu očakávanie mužov a žien, si najčastejšie kladú tí muži a tie ženy, ktorí pochopili veľký rozdiel v očakávaní, v rytme, potrebách a prianiach mužov a žien. Ani na poli samotnej sexuality, ku ktorej tiahnu muži, ani na poli obyčajnej citovej dimenzie manželskú súhru nedosiahneme.

Ide skôr o telesnú nehu, dimenziu často v intímnom vzťahu zanedbávanú, v ktorej muži a ženy nájdu dlhodobé uspokojenie umožňujúce udržovať city a ponechávať vrátka otvorená zmyselnosti, vzrušeniu a sexualite. Experti radia prežívať v každodennom živote telesnú nehu, ktorá je zdrojom vzájomného uspokojenia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #sex #vzťah #hormóny #endorfíny

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...