Zdravý alebo toxický vzťah? Toto sú rozdiely

Možno poznáte príbehy dvojíc, ktoré vyzerali dlhé roky ako šťastný pár a zrazu bác. Šťastnej láske zazvonil zvonec. Ide o vzťahy, ktorých šťastie bolo len zdanlivé. Ako prísť na to, či aj vaša láska nie je len chiméra?

14.07.2020 16:00
láska, vzťah, manželstvo Foto:
Keď do vzťahu jeden dáva viac, dochádza k toxickému prostrediu.
debata

Máte pred partnerom strach

Nie je to strach, že vás udrie, alebo bude kričať, prípadne sa niečo zlé stane. Je to strach, ktorý je podobný tomu, keď ste doniesli domov zlú známku. Vedeli ste, že vás rodičia majú radi, ale napriek tomu ste sa báli priznania. „Ak sa bojíte reakcie partnera, alebo pociťujete strach vôbec partnerovi niečo povedať, nie je to zdravý vzťah,“ tvrdí vzťahová koučka Mitzi Bockmann. Každý má aj vo vzťahu svoje tajomstvá, ale mali by byť výsledkom vášho rozhodnutia a nie strachu.

Nezdravá úroveň dávania a prijímania

Vzťah je symbióza. Keď do neho jeden dáva viac, dochádza k toxickému prostrediu. Nikdy nebude nič na sto percent vyvážené. Raz viac dáva prvý, potom druhý. „Rovnako by vzťah ale nemal byť obchodom,“ hovorí Mitzi Bockmann. Vzťah by mal byť tak príjemným plynutím ako jazda autom na diaľnici. Nemusíte príliš sledovať tachometer, aby ste si boli istí, že neprekračujete rýchlosť. Občas spomalíte, občas zrýchlite, ale jazdu si užívate. Preto neobchodujte a nesledujte, kto čo dáva a berie. Malo by to byť na podvedomej dohode vyvážené.

Dobrý pocit jeden pred druhým

Ide o nesmierne dôležitý bod. Musíte sa sami pred sebou cítiť dobre. Či už oblečení, nahí, alebo v akejkoľvek situácii. „Pred partnerom sa nemôžete hanbiť a mať pocit, že vás nebude chcieť, ak nebudete podľa jeho predstáv,“ zdôrazňuje Mitzi Bockmann. Preto je fajn, ak sa spoločne podporujete a nie zhadzujete. Pretože ak sa má niekto stále len vtesnávať do druhého predstavy, nikdy to dlho nevydrží

Nemáte spoločné aktivity

Za spoločnú aktivitu možno v istej chvíli označiť aj dobrý sex. Lenže to nestačí. Preto sa mnoho partnerov nakoniec rozíde, ak odrastú deti. Spojila ich výchova, starosť o rodinu, zodpovednosť. To všetko zrazu opadne a oni nevedia, čo spolu robiť. Preto či máte deti alebo nie, systematicky budujte spoločné aktivity, ktoré máte radi. Pretože tie budú spojivom zdravého vzťahu, keď to nebude len o povinnostiach a sexe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #vzťahy #šťastie #partnerstvo #spoločný život #spoločný záujem #toxický vzťah

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...