Pomôžu tri bozky denne pri chudnutí?

Bozkávanie sa podľa výskumov dokáže podpísať pod zmiernenie stresu, potlačenie infekcií, ale aj stratu hmotnosti.

12.07.2020 07:00
bozkávanie, bozk Foto:
Niektoré výskumu tvrdia, že časté bozkávanie pomôže aj pri zmierňovaní alergií, najmä sennej nádchy.
debata

Ako to vyzerá v praxi?

Šťastný život rovná sa dlhý život. Choroby zvyknú obchádzať pozitívne naladených ľudí, ktorí tak vďaka svojmu postoju k životu majú viacej času na meditáciu a relax. K skvelým oddychovým metódam, ktoré bojujú proti stresu patrí jednoznačne aj bozkávanie. Ako tvrdia rakúski vedátori, vášnivý bozk reguluje krvný rytmus, znižuje hladinu cholesterolu a šikovne sa pasuje aj s vysokým krvným tlakom. Pootvorené ústa a uvoľnená čeľusť prispievajú nielen k relaxácii tváre, ale tiež celého tela. Pri tejto činnosti totiž nútime telo hlbšie dýchať, uvoľniť sa a oddychovať.

Koľko kalórií minieme?

Pri romantickom bozkávaní si údajne prídu na svoje tí, ktorí túžia po skresaní nadbytočných kilogramov. Iste, bozk nemá zázračnú schopnosť zoštíhliť postavu, predsa len sa pri ňom spaľujú nejaké tie kalórie. Hovorí sa, že pri hodinovom spoločnom maznaní jazykom sa dokážeme zbaviť až 100 kalórií. V porovnaní s behom, kde za šesťdesiat minút stratíme približne 600 kcal, ide o zanedbateľné množstvo energie. Ak sa však bozkávame často, každý kalorický deficit dokáže telo príjemne potešiť. Jedna zo štúdií, ktorá sa zaoberala vplyvom tejto príjemnej činnosti na ľudský organizmus tvrdí, že proces chudnutia dokážu nakopnúť už tri bozky denne. Účinky na telo sú podobné ako pri milovaní.

Povzbudí obranyschopnosť tela

Bozkávanie pridáva na sviežom vzhľade. Zapája sa doňho vyše tridsať mimických svalov, vyrovnávajú sa vrásky, precvičuje sa artikulácia, spevňujú sa lícne svaly a v konečnom dôsledku sa prekrvuje celá tvár. Netreba zabúdať, že bozky údajne pomôžu aj pri predchádzaní rôznych infekcií. Pri bozkávaní si páry vymieňajú telesné tekutiny, sliny, ktoré stimulujú imunitný systém druhého partnera. Sliny od inej osoby teda nútia imunitný systém, aby vytváral protilátky proti baktériám, čomu sa odborne hovorí krížová imunoterapia.

Pôsobí ako čokoláda

Prílev pohody a šťastia má takisto na svedomí spomínaná príjemná činnosť. Pri bozkávaní sa uvoľňujú chemikálie, ktoré poznáme pod názvom endorfíny. Tie navodzujú pocity pohody a šťastia. Výskumy presviedčajú, že bozk dokáže v mozgu spustiť reakciu, pri ktorej sa uvoľňujú látky, ktoré sa nachádzajú v čokoláde a ktoré povzbudzujú pocity eufórie. Takýto efekt vraj zotrváva aj hodinu či dve po bozkávaní.

Prečo nás bozky zbližujú?

Tento proces je spôsobený látkou zvanou oxytocín. Uvoľňuje sa v mozgu a známy je najmä v situácii, keď matka dojčí dieťa. Aj vďaka tomuto hormónu vzniká medzi mamou a novorodeniatkom silná väzba a blízky vzťah. Spomínaná chemikália pôsobí rovnako aj na partnerov. Niektoré výskumu tvrdia, že časté bozkávanie pomôže aj pri zmierňovaní alergií, najmä sennej nádchy. Polhodina tejto romantickej aktivity má blokovať tvorbu histamínu, ktorý je zodpovedný za kýchanie, výtok z nosa či uslzené oči.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #bozk #chudnutie #vzťahy #bozkávanie

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...