Ktorý šport lieči zlomené srdce?

Koniec vzťahu či strata milovaného človeka. Ak sú príčinou zranenej duše neopätované city, liekom prvej pomoci je jednoduchý a lacný šport – beh. Ako podľa vedcov pomáha zaceľovať emocionálne rany?

05.07.2020 16:00
šport, športovanie, pohyb, beh Foto:
Beh pomáha tlmiť bolesť zlomených sŕdc.
debata

Odmietnutie bolí

Štúdia Rutgers University potvrdzuje, že odmietnutie partnerom alebo inou osobou, do ktorej sme zaľúbení, aktivuje v mozgu oblasti spojené s fyzickou bolesťou. Náplasťou na zranené srdcia je podľa vedcov často jedenie všakovakých, najmä sladkých dobrôt, ktoré pomáhajú pri vylučovaní hormónov šťastia. Z dlhodobého hľadiska však konzumácia takýchto maškŕt ľudskému telu skôr ublíži ako pomôže. Na zvládanie vzťahových problémov teda odporúčajú fyzickú aktivitu v podobe behu.

Zmierňuje emocionálne utrpenie

Beh stimuluje produkciu mozgových chemikálií, ktoré bojujú proti fyzickej bolesti. Vytrvalostný, mierny alebo intervalový zmierňuje stres, zabezpečuje dostatočné prekrvovanie ľudských tkanív, upravuje výkyvy nálady, čo môžeme oceniť najmä pri duševnom alebo emocionálnom utrpení. Za úspechom behania, ktorý tlmí bolesť zlomených sŕdc, stoja jednoznačne hormóny šťastia, pohody a dobrej nálady, dobre známe ako endorfíny. Tieto chemické zlúčeniny potláčajú bolesť a zmierňujú depresiu nielen počas samotného cvičenia, ale aj na dlhý čas po jeho skončení.

Je čas na pohodu

Okrem endorfínov sa do ľudského tela vyplavujú aj hormóny dobrej nálady, ktoré zodpovedajú za pocit uspokojenia a pohody. Ide o nervový prenášač vzruchov, hormón dopamín, ktorý sa zvyčajne uvoľňuje pri intenzívnom kardiovaskulárnom cvičení, akým je okrem behu aj bicyklovanie, plávanie, tanec či turistika. Podľa výskumu, ktorý bol uverejnený v časopise Journal of Neuroscience počas behania sa tiež v mozgu produkuje neurotransmiter s názvom GABA, ktorý ovláda mechanizmus silnej úzkosti a strachu.

Mladí bežci mysleli lepšie

Nedávna štúdia z Univerzity v Arizone skúmala mužov – bežcov vo veku 18 – 25 rokov. Vedci zistili, že pre túto výskumnú vzorku, ktorá sa venovala intenzívne spomínanému športu bolo typické zlepšovanie takzvaných vzorcov myslenia. Jednoducho povedané, bežcom to myslelo o čosi viac ako ľuďom, ktorí sa vyhýbali športu. Okrem toho došlo k zlepšeniu schopnosti rýchlo a správne sa rozhodovať. Dôvod pre zlepšenie týchto funkcií však netreba hľadať iba v hormónoch, ale v pohyboch typických pre beh. Bystrejší mozog súvisí s vykonávaním opakovaných pohybov a prekrvovaním mozgu.

Aký je návod na pohodu?

Ideálny recept na to, ako dlho máme behať, aby sme si vyliečili zlomené srdce neexistuje. Niekomu pomôže niekoľko dní, iní si liečia emocionálne rany aj zopár týždňov. Z hľadiska pozitívneho pôsobenia na ľudský organizmus a posilňovania nervovej sústavy, srdca a psychickej odolnosti sa odporúča trénovať 30 – 60 minút po dobu piatich dní s nasledovnou dvojdňovou prestávkou. Pre tých, ktorí nemajú ešte vybudovanú kondíciu a pobolievajú ich kĺby stačí športovať každý druhý deň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #bolesť #rozchod #beh #Dopamín #endorfíny #GABA

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....