Sila presvedčenia: Takto urobia všetci to, čo chcete...

Chcete nejaký tajný kód, aby ostatní robili presne to, čo chcete? Existuje fráza, ktorá nám otvára nové možnosti...

25.06.2020 11:00
žena, muži, sok, nevera
Ľudia sú tvrdohlaví a vždy chcú presadiť svoju vlastnú vôľu.
debata

Chcete, aby ostatní robili, čo poviete? Žiaľ, neexistuje žiadne kúzlo a vydieranie nie je prostriedkom, ktorý by vám niekto odporúčal. Existuje však niekoľko slov a fráz, ktoré nám pomáhajú získať presne to, čo chceme. Fráza, ktorá je očividne najpresvedčivejšia, je trochu prekvapujúca. Pretože v skutočnosti je navrhovaná tak, vám aby ľudia, ktorí sa s ňou konfrontujú, nepomohli…

Viem, že asi povieš nie, ale…

Vety, ktoré sa začínajú týmito slovami, keď žiadate ľudí o malú či veľkú láskavosť, majú zvláštnu príťažlivosť. V roku 2016 bolo na ulici vo Francúzsku práve týmito slovami oslovených 640 ľudí, aby prispeli na detskú organizáciu. V porovnaní s inou skupinou, ktorá túto zázračnú formulku nepoužila, v skupine „s frázou“ sa zvýšili príspevky o celých 39 percent. Nielenže viac ľudí sa rozhodlo prispieť, ale dokonca aj prispeli viac. Podľa vedcov sú za to zodpovedné spomínané frázy. Zvyčajne trváme na našej slobodnej vôli, „spúšťame“, len čo niekto povie, že „zrejme to neurobíme“. Chceme mu automaticky dokázať pravý opak.

Inými slovami

Ľudia sú tvrdohlaví a vždy chcú presadiť svoju vlastnú vôľu. Takéto frázy manipulujú s ľudským egom takmer magickým spôsobom. Podobné vety by mohli byť:
Je na vás, či poviete áno alebo nie, ale…
Rob, čo chceš, ale…
Necíťte sa zaviazaní, ale…

5 psychologických trikov, ktoré vám uľahčia život

Tieto frázy spôsobujú, že druhá osoba verí, že sme sa už vyjadrili a okradli nás o našu slobodu výberu. Preto reagujú pozitívnym smerom, pretože chcú robiť vlastné rozhodnutia. V konfrontácii s takouto frázou sa akoby stávajú „tvrdohlavými tínedžermi“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #manipulácia #láskavosť #Ego #fráza #kúzlo #slobodná vôľa

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...