Podviedol vás partner? Veda má odpovede, prečo to urobil

Mnoho žien sa pýta prečo? Veda dnes predostrela odpovede. Príčinou nevery nie je nájdenie niekoho lepšieho. Skôr to, že ten vyvolený sa stal horší.

14.06.2020 16:00
nevera, vzťah, láska Foto:
Aj podvedení partneri v čase keď už vzťah nefungoval, premýšľali o nevere.
debata

Nevera je stará ako ľudstvo samo

Odkedy sa ľudia uzniesli na tom, že život v monogamii je ich preferovaným životným štýlom, tak sa objavili aj prví neverníci. Stále sú dvojice s otvorenými vzťahmi, ktoré zdieľajú sexuálny život s inými a je to vecou dohody. Horšie však je, ak je za otvorený vzťah len jeden z dvojice a tomu druhému to zabudne oznámiť. Dôvodov na to je niekoľko.

Štúdie ukazujú na zanedbanú lásku

Mnoho žien si myslelo, že partner ich opustí, alebo podvedie kvôli inej žene, ktorá je v jeho očiach lepšou ako je ona. Ukazuje sa, že to vonkoncom nie je pravda. Muži nehľadajú lepšiu, hľadajú lásku a sexuálne potešenie. Aspoň tak to ukazuje prieskum, ktorého výsledky publikoval prestížny The Journal of Sex Research. Až 70 neverníkov z oslovených pripustilo, že spáchali neveru kvôli pocitu, že sa zo vzťahu vytratila neha a aktívny sexuálny život.

Nie, neverník nechce ubližovať

Štúdia nechce nikoho ospravedlňovať a rozhodne nerobí z neverníkov neviniatka, ale dáva ich do trochu iného svetla. Za neverou tak nestojí len samotný sukničkár, ale obvykle ide o dlhodobý kolaps vzťahu. Občas je to zadlávenie životnými problémami, hypotékami, prácou, deťmi a vzťah neplní svoju funkciu, ku ktorému rozhodne patrí klíma lásky aj sexuálne atraktivity. Neverný partner teda nechce ublížiť svojmu zákonitému, ale kompenzuje si to, čo vo vzťahu nedostáva. Aj preto vedia páry v trojuholníku fungovať často lepšie, ako keď je dvojica intímne nefunkčná. Do chvíle, kým sa tajomstvo neprevalí.

Kto bude prvý?

Štúdia zároveň ukázala aj ďalší zaujímavý fakt. Neverník je ten, na ktorého sa ukáže ako na vinníka, ale v podstate je len prvým, kto nevydržal tolerovať nefunkčný vzťah. Zaujímavé bolo, že aj podvedení partneri už v čase, keď vzťah nefungoval, premýšľali o nevere, ale jednoducho nepodľahli. Skôr či neskôr je však možné, že takýto vzťah by skončil, alebo by sa neverníkom stal ten druhý.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #nevera #neha #intímny život

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...