Ako sa správne zachovať počas hádky s partnerom? Tu je jednoduché odporúčanie

Nútené spolužitie v čase karantény vyostrilo konflikty medzi partnermi.

15.06.2020 09:00
hádka, rozchod Foto:
Čo urobiť počas hádky?
debata

Pár potrebuje nájsť rovnováhu a vzájomné porozumenie. Hádali ste sa s partnerom pričasto? Urobte si pauzu, píše taliansky denník La Repubblica.

Mnohé páry trávili vzhľadom k izolácii od okolia príliš veľa času spoločne a niektoré vzťahy tak boli podrobené ťažkej skúške. Prišli nevyhnutné chvíle tlaku, ktoré vyplynuli z týždňov domácej izolácie, ktorá mala zabrániť šíreniu koronavírusu. Úzkosť a neistota vyplývajúca z celkovej situácie môžu byť u partnerov, ktorí sú už nejakým spôsobom v kríze, zámienkou alebo podnetom k tomu, aby sme sa v diskusii s ním zbavili nahromadeného stresu.

Čo teda môžeme robiť? Výskumy naznačujú, že partneri, keď sa snažia čeliť stresu, sa často usilujú skôr o vyriešenie vlastného problému, než aby načúvali emóciám toho druhého. Keď ide v spore o dôležitú vec, potom je emotívny tlak taký veľký, že bráni nájsť riešenie. Nejde však ani tak o to, aby bol problém vyriešený, ale skôr o to, aby sme partnera počúvali. Otázky kladieme len preto, aby sme prehĺbili vlastné porozumenie voči partnerovi a prejavili empatiu. To znamená pochopiť city toho druhého, uznávať ho a priznať mu dôstojnosť.

To všetko pomáha znížiť stres a vypočuť toho druhého s jeho strachom a neistotou a neodsudzovať ho. Načúvanie a snaha o pochopenie môžu mať na partnera veľký vplyv, môžu posilniť dôveru vo vzťahu. Partner sa tak cíti byť vypočutý a vo chvíľach stresu vzniká spojenie s druhým a vzťah sa upevňuje. Začínate diskusiu, objavujú sa malé nezhody, zvyšuje sa hlas a práve v týchto chvíľach je potrebné dať si pauzu, aby sa napätie znížilo. Nie je to ľahké, väčšinou pokračujeme v diskusii, aby sme druhého presvedčili a vyriešili údajný problém. Vzniká tak napätie, ktoré rastie v nekonečnej špirále.

Musíme byť schopní zastaviť sa, zmiznúť partnerovi na chvíľku z očí a zaoberať sa niečím, čo nás upokojuje, čo nám pomáha odísť z „boja“. Až napätie klesne, môžeme sa vrátiť k diskusii, snažiť sa nezvyšovať opäť napätie, zachovať si v komunikácii jasnú hlavu. To nám môže pomôcť načúvať partnerovi. A je potrebné tiež prihliadať na fyziologické aspekty konverzácie: keď sa pustíme do diskusie, srdcová frekvencia presiahne 100 úderov za minútu. To vytvára stav pohotovosti, ktorý nastáva v situácii nebezpečenstva. Základná reakcia na to je útok alebo únik a ani jedna z týchto možností nepomáha k tomu, aby sme skutočne počúvali. Preto je najlepšie urobiť si pauzu.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #hádka #spolužitie

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....