Pozor na lásku online! Podvodníci zneužívajú osamelosť, dokážu vymámiť tisíce

Zločinci vrátane organizovaných skupín zneužívajú samotu, ktorú ľudia cítia počas koronavírusových karanténnych opatrení, a snažia sa získať peniaze prostredníctvom podvodov na zoznamkách a stránkach pre tých, ktorí hľadajú lásku, varovala britská charita pomáhajúci obetiam podobných činov.

25.05.2020 13:00
Prvá fotografia na internetovej zoznamke je... Foto:
Podvodmi na internetových zoznamkách sú rovnakým dielom zasiahnuté ženy aj muži.
debata

Skupina Victim Support, ktorú citoval spravodajský server BBC News, uviedla, že väčšia sebaistota ľudí pri používaní internetu na stretávanie sa a komunikáciu zvyšuje ich zraniteľnosť. Podľa výskumu tejto skupiny podvodníci obete priemerne pripravia o 47 000 libier.

Jedna z podvedených žien, ktorá vystupuje pod prezývkou Mary, povedala, že „srdce ovládalo jej rozum“, keď posielala peniaze mužovi, do ktorého bola zamilovaná. S týmto podvodníkom sa zoznámila ešte pred začiatkom epidémie covidu-19. Ale keď sa začal šíriť koronavírus, uverila, že muž jej srdca žije v ťažko zasiahnutej krajine – a dotyčný to využil, aby z nej vymámil viac peňazí.

Prispel k tomu aj jej pocit osamelosti, ktorý je bežný u mnohých zraniteľných ľudí počas terajšej krízy. Táto šesťdesiatdvaročná vdova sa zoznámila s „Arnoldom“ potom, čo sa prvýkrát prihlásila na online zoznamku. Od tej doby si päť mesiacov „ráno, na obed i večer“ rozprávali o zdieľanej láske k muzike a o svojich rodinách.

Muža, o ktorom si myslela, že je Američan žijúci v zámorí, ale v skutočnosti predstavovala organizovaná zločinecká skupina, ktorá sa striedala na smeny v odpovedaní na jej odkazy, alebo s ňou hovorila cez praskajúcu telefónnu linku.

„Objavovali sa varovné signály, ale ja som ich stále popierala,“ povedala. „Ste presvedčení, že ste našli svoju životnú lásku – a dáte do toho vzťahu sto percent,“ dodala.

Zhruba po mesiaci jej Arnold začal opisovať, že mal dopravnú nehodu, že potrebuje nový, fungujúci laptop, a aké má podnikateľské problémy. Tiež jej hovoril, aký strach má z epidémie covidu-19, čo mu poskytlo ďalšiu príležitosť požiadať ju o peniaze. Mary mu posielala ďalšie finančné čiastky – a držala sa jeho prosby, aby o tom nikomu nehovorila, pretože „by sa hanbil, až sa nakoniec zoznámi s členmi jej rodiny“.

Celkovo mu poslala tisíce libier, ktoré sú teraz stratené. Išlo o peniaze, ktoré si šetrila na auto, na dovolenku – a pridala aj časť peňazí určených jej dcére. Tej najprv klamala, aby sa nemusela priznať. „Nakoniec už som vedela, že svojej dcére nemôžem ďalej klamať,“ povedala. „Najťažšie na tom všetkom sú pocity, s ktorými sa musíte vyrovnať. Nedokážem už vôbec nikomu veriť a cítim obrovský smútok. Vo svete fantázie som si dovolila uveriť, že sa niekto objaví, a že bude skutočný. Nesmiete sa do toho nechať príliš citovo zatiahnuť,“ dodala.

Ide o „závislosť“, keď potrebujeme počuť, ako nám niekto hovorí príjemné veci, a necháme sa tým zaslepiť pred realitou, uviedla Lisa Millsová, manažérka charity Victim Support v Sussexe. Počas terajších opatrení môžu byť tieto pocity osamelosti zahlcujúce – a riziko je tým vyššie, dodala.

Už pred koronavírusom boli prípady romantických podvodov na vzostupe, povedala Millsová. Zločinecké gangy si svoje obete vyberajú na online zoznamkách. Potom presunú konverzáciu na súkromné ​​platformy, postupne skladajú informácie a čriepky o svojej obeti, a potom využijú každú príležitosť, aby z nej vymámili peniaze.

Podľa Millsovej sú obete rovnomerne rozdelené medzi mužov a ženy; niektorí prídu o toľko peňazí, že si musia vziať ďalšiu hypotéku na dom. Väčšina z nich má problém uveriť, že boli podvedení, aj keď analýza odkazov dokazuje, že ju muselo písať viac ľudí – a nie jeden človek. Z tohto dôvodu sa tiež polícia s najväčšou pravdepodobnosťou dozvie len o zlomku podobných podvodov.

Zločinci, ktorí túto činnosť páchajú, zbierajú informácie v profiloch aj ďalších online zdrojoch, aby zistili, aký majetok ich potenciálna obeť má a aký je jej životný štýl. Vďaka tomu môžu s obeťou lepšie manipulovať. Dôležité preto je nikdy neposielať peniaze niekomu, s kým sa človek nestretol inak ako online. A dvakrát si rozmyslieť, aké osobné informácie o sebe dáva na sieť.

debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #zneužívanie #samota #online zoznamka #koronavírus

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....