Ako vyjsť s človekom, ktorý má ťažkú povahu? Tu je zopár tipov

Púšťať sa do boja? Ako nadviazať zmysluplnú komunikáciu? A čo postupné zmeny, ako sa na nich dohodnúť?

13.05.2020 13:00
kolegyňa, hádka, kancelária Foto:
Opäť ste neudržali v práci emócie na uzde?
debata (1)

Útoky neberte osobne

„Myslí ši, že som úplne hlúpa alebo čo?“ – Znie vo vašom vnútre a touto vetou vaša zlosť len eskaluje. Keď sa cítime osobne napadnutí alebo neprávom poučovaní, sme veľmi naštvaní a reagujeme agresívne. Po útoku nasleduje protiútok a ten stojí energiu a nervy. Z tohto dôvodu: udržiavajte odstup, v mysli nepreberajte dookola, čo vám dotyčná osoba povedala či ako na vás zaútočila. Zhlboka sa nadýchnite a výčitky hoďte za hlavu. Náš súper zvyčajne nemyslí slová osobne, to len my si ich zosobníme a následne sa umárame.

Počúvajte

Vypočuť si človeka s ťažkou povahou dá občas zabrať. Hoci jeho vety nás už od začiatku v čomsi iritujú, musíme sa zdržať útoku či ich okamžitého zhadzovania. Náš „súper“ by to totiž pochopil ako útok a podpásovku. Namiesto toho ho nechajte vyrozprávať a následne ho zdvorilo požiadajte: „Povedz mi o tom ešte viac, aby som tomu porozumela.“ Možno si týmto spôsobom nájdete jeden k druhému cestu. Ak ho hneď na začiatku odpíšete dvoma-troma slovami, vaše vzťahy sa nikdy neposunú na inú úroveň. Niekoho povahu môžete vnímať ako „ťažkú“ občas len preto, že sa nedokážete naladiť na rovnakú vlnu komunikácie. Preto dajte zmysluplnému rozhovoru šancu.

Zmeňte, čo sa dá zmeniť

Zmeny v živote ľudí s „ťažkou“ povahou? Dejú sa pomaly. Čo by sme chceli my, niekedy sa tým okolo nás vôbec nezdá byť ako dobrý nápad. A už je tu zasa napätie, zlé ovzdušie a hádky či vzájomné ingorovanie. Skôr, než sa pustíte do boja, premyslite si, či vám niektoré veci za boj vôbec stoja. Logicky, púšťajte sa do realizácie toho, čo má zmysel. Maličkosti, ktoré za to nestoja, nechajte v tomto prípade bokom. Dohodnite sa na postupných zmenách, ktoré si dokážete vzájomne obhájiť a vydiskutovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kamarátka #povaha #konverzácia #kolegyňa

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...