Ktoré potraviny zničia chuť na sex?

Káva, tofu, mastné pokrmy, ale dokonca aj žuvačky dokážu pokaziť intímne chvíle. Obsahujú totiž látky, ktoré sa negatívne podpisujú pod erekciu a libido. Na čo si dať pozor?

01.05.2020 17:00
sex, vzťah, intimity, šťastie Foto:
Sodík v soli môže spôsobovať impotenciu u mužov a nižšiu žiadostivosť u žien.
debata

Menej je pri káve viac

Káva obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a zároveň zlepšujú celkové sexuálne zdravie. Okrem toho sa tento lahodný nápoj pýši vysokým množstvom prírodného alkaloidu kofeínu. Ide o silnú stimulačnú látku, ktorá pomáha pri zvyšovaní krvného tlaku a prúdeniu krvi v pohlavných orgánoch. Odborníci odporúčajú piť maximálne jednu až dve šálky denne. Pri vyššej konzumácii čierneho moku hrozia problémy aj pri milostných hrách. Popíjanie piatich až šiestich šálok denne môže spôsobiť poškodenie nadobličiek, čo vedie k nerovnováhe pohlavných hormónov zodpovedných za kvalitný sexuálny výkon.

Nezdravé tuky potlačia túžbu

Mastné jedlá v podobe vyprážaných potravín, ale aj rýchle občerstvenie sa dokážu negatívne podpísať pod upchávanie ciev v pohlavných orgánoch. Spomínané pokrmy obsahujú vysoké množstvo takzvaných nasýtených mastných kyselín, ktoré sa označujú ako nezdravé tuky. Vysoký obsah nasýtených tukov zhoršuje prietok krvi aj v intímnych častiach tela. Mastné pokrmy majú aj vysoký podiel transmastných tukov, ktoré ovplyvňujú hladinu testosterónu u mužov. Nízke hodnoty tohto mužského pohlavného hormónu môžu zapríčiniť sexuálnu dysfunkciu a zhoršené libido.

Soľ oberie o chuť na sex

I keď sa na prvý pohľad môže zdať, že paštéty sú zo zdravotného hľadiska neškodné, opak je pravdou. Okrem nezdravých tukov v sebe totiž skrývajú vysoké dávky soli. Chlorid sodný ako sa odborne nazýva soľ obsahuje dva prvky, jeden katión sodíka a jeden anión chlóru. Nebezpečný vo vyšších dávkach je práve sodík, ktorý spôsobuje zadržiavanie tekutín v ľudskom tele, zvyšuje krvný tlak a môže spôsobovať impotenciu u mužov a nižšiu žiadostivosť u žien.

Sója áno, ale pre dámy

Ženy poteší, mužom naopak narobí problémy. Tofu, vegetariánska náhrada mäsa sa teší veľkej obľube u obidvoch pohlaví, ktorí neradi maškrtia na mäsitých pokrmoch. Spomínaná potravina vyrobená zo sóje obsahuje vysoké hladiny fytoestrogénov, ktoré napodobňujú ženské pohlavné hormóny estrogény. Tieto látky škodia mužskému telu, a to najmä tým, že potláčajú sekréciu testosterónu, ktorý zodpovedá u mužov za erekciu, libido, ale aj fyzický výkon, regeneráciu svalov a telesných tkanív. Muži by namiesto tofu mali skôr voliť iné potraviny bohaté na vitamíny radu B. Vitamín B5 a pyridoxín (vitamín B6) pomáhajú bojovať proti stresu, vyrovnávajú hormóny a zlepšujú libido. Zdrojmi „béčkových“ vitamínov sú vajíčka, celozrnné potraviny a strukoviny.

Žuvačky? Stop pre mužov

Muži by si mali dávať tiež pozor na žuvačky. Ochutená prírodná guma používaná na žutie a osvieženie dychu obsahuje vysoké dávky mäty piepornej, ktorá potláča produkciu mužského pohlavného hormónu testosterónu, čo vedie k poklesu sexuálnej výkonnosti, strate libida, ale aj náladovosti, úzkostiam a miernym depresiám. Hladina testosterónu začína postupne klesať po tridsiatom roku života. Po štyridsiatke je táto zmena najvýraznejšia. Stimulovať tvorbu tohto hormónu pomáha najmä pravidelné cvičenie, obmedzenie cigariet, alkoholu a konzumácia potravín bohatých na vitamín D, zinok a vitamíny B.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #intimity #libido #milovanie #erekcia #káva #tuky #soľ #sója #žuvačky

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...