Neustále spory v karanténe? Naučte sa správne hádať!

Nie rozdielnosť názorov ničí vzťah, ale spôsob, ako sa pár háda. Aj hádať sa treba naučiť. Čítajte o tom, čo by ste mali v karanténe počas koronakrízy robiť.

28.04.2020 09:00
partnerská hádka, puntičkár Foto:
V hádke sú dve slová, ktoré by mali ostať tabu. Nikdy a vždy.
debata

Literatúra a Hollywood nám chcú povedať niečo o láske. My budeme citovať klasika: „… a žili šťastne až do konca.“ Autor asi ešte nikdy nezažil obdobie pandémie vrátane domáceho home-officu, domáceho vyučovania a domácej karantény…

Večná harmónia?

Už za normálnych okolností je to nezmysel. Je nám ľúto, ale tu vás musíme sklamať. Pretože na vzťahu treba pracovať. Keď dvaja ľudia (a teda vždy dve egá) vstúpia do vzájomného vzťahu, existujú trenice. Malé, väčšie… Ale nikdy nie žiadne. Túžime po harmónii, chceli by sme večnú „blaženosť“ a žiadne hádky a neistotu. Prvá diskusia, najmä ak je citlivá, okamžite preverí vzťah.

Znamená hádka koniec lásky?

Nezmysel. Ale spôsob, akým pár diskutuje o nezhodách, do značnej miery určuje o dlhšej či kratšej trvanlivosti.

Dá sa „správne“ hádať?

Môžu byť hádky také ťažké? Ak vychádzame z faktu, že takmer 50 percent všetkých manželstiev sa rozvádza, väčšinou preto, že si partneri už nemajú čo povedať, potom znie odpoveď na otázku „áno“! Ako teda lepšie zvládať konflikty? Ako povedať partnerovi či partnerke, čo vám prekáža, čo nemienite akceptovať, kde už prekračuje hranice – a to všetko bez toho, aby ste ho zranili, ublížili mu alebo ho urazili? „Zašívajte“ vzťah po kúskoch, aby sa nakoniec nerozpadol.

S týmito tipmi to klapne:

Ty je tabu
V žiadnom prípade nezačínajte hádku s „ty“. Napríklad: „Máš oči pre každú ženu, okrem mňa!“ Alebo „Zasa si neskontroloval, či sú hotové úlohy?“ Partner sa okamžite cíti napadnutý. Ustúpi do obranného postavenia a začne sa brániť. Spor sa stupňuje, dvere buchnú. Obaja sa cítia nepochopení a mier nepripadá do úvahy.

Popíšte svoje pocity
Odborníci na vzťahy radia partnerom, aby v prvej osobe, čiže zo svojej pozície objasnili, aké pocity vyvoláva ich správanie. Napríklad: „Cítim sa ponížene, keď sa pozeráš na všetky ženy, keď sme na prechádzke.“ Alebo: „Prajem si, aby si kontroloval domáce úlohy. Inak mám pocit, že som stále nahnevaná.“ Tu nie je priestor na výčitku. Emócie stúpajú zľahka. Vyskúšajte to.

Vždy a nikdy
V hádke sú dve slová, ktoré by mali ostať tabu. Nikdy a vždy. Okamžite ich vymažte zo svojej slovnej zásoby. „Nikdy nerobíš…“, „nikdy sa nestaráš…“, zovšeobecňujete, keď ide o konkrétny problém, ktorý treba vyriešiť. Váš partner sa okamžite cíti v pasci.

Klaďte otvorené otázky
Vyhýbajte sa otázkam, na ktoré sa dá odpovedať len áno či nie. Formulujte svoje otázky pomocou „kto“?, „čo“ alebo „prečo“?, potom sa oveľa viac dozviete a lepšie tiež pochopíte svojho partnera.

K veci
V hádke chceme mať vždy pravdu, v skutočnosti však o to vôbec nejde. Cieľom by malo byť zmierenie. Nejde o vzájomný boj. Takže diskutujte iba o súčasnej príležitosti a neprechádzajte do minulosti. Občas zmeňte perspektívu a skúste tiež akceptovať, ako sa váš partner cíti a čo si myslí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obrana #hádka #konflikt #mier #urážka #harmónia #karanténa

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...