Vydrží váš vzťah alebo stroskotá? Dá sa to zistiť za 15 minút

Myslíte si, že máte po boku konečne muža snov? Ste zvedavá, či váš vzťah vydrží alebo čoskoro príde rozchod?

18.04.2020 08:00
láska, rande, leto, zamilovanosť Foto:
Je to ten pravý?
debata (1)

Psychológ John Gottmann, ktorý sa štúdiu vzťahov venoval 40 rokov, vypracoval metódu, podľa ktorej sa dá za 15 minút zistiť, akú budúcnosť bude mať váš vzťah.

Najskôr si pár sadne za jeden stôl a nechá ho 15 minút diskutovať na nadhadzované témy. Popri diskusii páru psychológ analyzuje isté znaky – ktoré označuje ako štvoricu negatívnych jazdcov, ktorí môžu zničiť vzťah. Ak v komunikácii prevládajú, vzťah sa rozpadne.

Nekonštruktívna kritika a zovšeobecňovanie

Ak sa partneri navzájom kritizujú bez toho, aby poskytli pozitívnu spätnú väzbu alebo návrhy na zlepšenie, je to zlé znamenie. Rovnako ako zovšeobecnenia typu: „Ty nikdy v domácnosti nič nerobíš a podobné vyjadrenia.“

Pohŕdanie

Ak sa partneri navzájom často zosmiešňujú alebo svoje slová neberú vôbec vážne, dokonca ignorujú vety toho druhého, je to pre Gottmanna jasné znamenie, že vzťah sa skôr či neskôr rozpadne.

Ospravedlňovanie svojich prešľapov

Ak sa jeden partner „prehupne“ do ospravedlňovacieho módu a často používa na svoju obranu vetu: "Urobil som to preto, lebo ty si ma ignorovala/si ma nepočúvala/si robila to isté atď… " Gottmann takéto správanie interpretuje ako jeden z jasných znakov problémového vzťahu.

Ľahostajnosť vo vzťahu

Nezáujem, odstup a ľahostajnosť – aj tieto znaky „mŕtveho“ vzťahu sa dajú vyčítať podľa psychológa už z komunikácie medzi párom trvajúcej 15 minút.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #partner #psychológ #komunikácia

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....